Dr. Slobodan Lang počasni građanin Viteza

Nizom gospodarskih, kulturnih, sportskih, humanitarnih i ekoloških događanja i akcija, 7-8 dana traje obilježavanje Dana općine Vitez. No, centralni dio, održan je u utorak svečanom sjednicom Općinskog vijeća, u prestižnom salonu viteške tvrtke „Buba commerce“.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedatelj Općinskog vijeća, Tomislav Bošnjak – Matić i uz svečarske čestitke okupljenim se obratio i prigodnim riječima. Naglasio je predsjednik kako Općinsko vijeće radi i donosi odluke u duhu zakonskih rješenja, općinskih akata, u duhu tolerancije, razumijevanja i dogovaranja, s maksimalnim izbjegavanjem preglasavanja. Kazao je također kako je pravovremeno usvojen općinski proračun za 2015, te važan općinski dokumenta- Strategija razvoja Općine do 2020. godine, koja je za narednih pet godina putokaz kuda i kako Općina treba ići u slijedećem petogodišnjem razvoju.

Prigodnim riječima okupljenim se obratio i općinski načelnik Advan Akeljić izrazivši zadovoljstvo što Vitez, nakon proteklih općih izbora, ima svoje predstavnike u svim strukturama županijeke, federalne i državne vlasti. Ukazao je na dosadašnje uspješne korake i iskorake Viteza u svim segmentima života i rada, kazavši kako će općinske strukture vlasti, u drugoj polovici svog mandata praviti nove iskorake u gospodarstvu, u međunacionalnim i međureligijskim odnosima, u kulturi, sportu. „Nastavit ćemo raditi i djelovati snažno, uporno, s novim iskustvima – pobjednički“.

Ovom prilikom dodijeljena su i tri općinska priznanja, nasuprot ranijem periodu kada su se dodjeljivala „šakom i kapom“, pa su na taj način gubila i na vrijednosti. Ove godine nije dodijeljen ni Grb grada, i ubuduće će biti dodjeljivan samo jednom u mandatu svakog Općinskog vijeća.

Ove godine, Plaketu općine Vitez dobili su jedna od najuspješnijih viteških tvrtki TiOil d.o.o , „za sveukupan doprinoss u razvitku gospodarstva na području općine Vitez, Srednjobosanske županije, ali i Federacije i Bosne i Hercegovine, te Armin Imamović, direktor Osnovne škole „Vitez“, u kojoj se nastava odvija na bosanskom jeziku i po bosanskom planu i programu. Priznanje mu je dodijeljeno za v oke domete koje postiže u oblasti obrazovanja.

Ovom prilikom, na prijedlog hrvatske strane, uz bezuvjetno prihvaćanje Bošnjaka, počasnim građaninom Viteza proglašen je dr. Slobodan Lang, liječnik.Vitežane je zadužio organiziranjem znamenitog humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, koji je napačenom hrvatskom puku u Lašvanskoj dolini 20. prosinca 1993. godine donio nužnu humanitarnu, sanitarnu i medicinsku pomoć. Langov je i veliki doprinos gradnje Hrvatske bolnice „Dr fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, čije je pokrovitelj izgradnje bio pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Zbog bolesti, dr. Lang nije stigao u Vitez, ali je Vitežanima prenesena njegova zahvalnost na ukazanoj časti, te želja da Vitez i Vitežani, zajedno, u toleranciji, i dalje grade svoj Grad i općinu, koji može i treba biti primjer i drugim bosanskohercegovačkim sredinama.

Uz članove Općinskog vijeća, zaposlenike općinske administracije, goste iz susjednih općina, iz Županije, Federacije i BiH, svečanostima obilježavanja Dana općine Vitez bilo je i izaslanstvo prijateljskoga grada Popovače iz Hrvatske koje je predvodio gradonačelnik Josip Mišković.