Dr. Drago Džambas je novi predsjednik HSS-NHI-ja

Novi predsjednik HSS-NHI-ja je dr. Drago Džambas iz Novog Travnika. Tako su, naime, odlučila 132 izaslanika od ukupno 226 pozvanih. Za dr. Džambasa je glasovalo 125 izaslanika, na drugom izvanrednom saboru održanom jučer u Travniku. Novoizabrani predsjednik HSS NHI-ja dr. Džambas je prvi predsjednik jedne stranke s hrvatskim predznakom iz središnje Bosne, nakon Darija Kordića, koji je bio predsjednik HDZ-a neposredno iza rata, do dragovoljne predaje Haagu.

Dr. Džambas je zahvalio na povjerenju koje mu je ukazano te odao priznanje Anti Čolaku, vršitelju dužnosti predsjednika HSS NHI-ja, na požrtvovnom i upornom radu. Džambas je naglasio nužnost rješavanja svih problema u stranci, na stranačkim tijelima i poštivanje svih odluka koja ta tijela prihvaćaju i donesu. Obećao je homogenizaciju i jačanje stranke, ali je kazao da neće bježati ni od rasprava o promjeni imena stranke, o mogućoj regionalizaciji.

– Borit ćemo se da vratimo nadu Hrvatima, da će biti života i pravde za njih na svim područjima BiH. Za to ću skupa s vama raditi i u tomu ustrajati, a spremni smo i hoćemo surađivati s ostalim hrvatskim strankama u BiH, kazao je dr. Džambas. Izabran je i dopredsjednik stranke, a povjerenje je ukazano Iliji Mikiću. Izabrano je i 11 članova Predsjedništva HSS-NHI-ja.

Izborima je prethodilo usvajanje Poslovnika o radu te izvješće o radu koje je Saboru podnio v.d. predsjednika stranke Ante Čolak. Prijedlog izmjena i dopuna Statuta izazvao je burne polemike, različita, čak oprečna mišljenja, a posebno prijedlog Franje Kristića iz Kiseljaka koji je predložio regionalizaciju stranke s novim imenom – Stranka bosanskih Hrvata ili pak Hrvatska bosanska stranka.

Javili su se i neki drugi izaslanici koji su podržali ovaj prijedlog, ali i izaslanici iz HBŽ-a koji su predložili razlaz HSS-a i NHI-ja zbog nesloge koja vlada u stranci. No prevladala je većina koja je izglasala ostanak imena HSS-NHI.

Zvonimir Čilić / VL