Doznajte zašto je zabranjeno smijanje na fotografiji za putovnicu i ostale osobne dokumente

Ako ste mislili da je zabrana smijanja ili nošenje naočala želja službenika koji vam prave putovnicu, grdno ste se prevarili.

Sve nove putovnice u sebi sadrže čip u kojem su smještene biometrijske informacije o vama koje su izvedene iz fotografije, a upravo to je glavni razlog zbog kojeg se na slici za ovaj dokument ne smijete smijati ili nositi naočale.

Naime, ta fotografija se skenira i ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između nočiju, od vrha nosa do brade, koriste se za generiranje takozvane matematičke mape.

Sve što narušava ili skriva te mjere – poput nošenja naočala za sunce ili, na primjer, širok osmijeh – smanjuje efikasnost korištenog algoritma, nešto poput fotografije koja je izvan fokusa.

Kada dođete na aerodrom vi prolazite kroz e-kapiju (elektronsku kapiju), tada pogledate u kameru koja vam skenira lice. U tom trenutku računar odlučuje da li se matematička mapa generirana na nekom drugom aerodromu podudara s onom u vašoj biometrijskoj putovnici, piše Dnevni avaz.