Doznajte detalje: Evo kako će cjepiva biti dopremljena u BiH i kako će se davati

U Federaciji BiH je već organiziran takozvani hladni lanac za transport i držanje Pfizer – BioNTech cjepiva koja bi trebala početi pristizati za sedam dana u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za N1.

Ova cjepiva treba održavati na minus 80 stupnjeva Celzijusa, te je upravo najkompleksniji i najvažniji ovaj „hladni lanac“.

Na zračnu luku će stići, saznaje N1, u kutijama sa suhim ledom, u kojem mogu izdržati i do 15 dana. Potom će biti prenesene i uskladištene do cjepljenja u osiguranim hladnjacima koje postižu potrebnu temperaturu.

GPS i termometar pratit će kretanje i održavanje temperature kutija s cjepivima. Zdravstveni radnici su prvi koji će primiti cjepiva.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH dr. Goran Čerkez je za N1 potvrdio kako cjepiva stižu od 18. siječnja do 10. veljače. 

“Osigurali smo taj ‘hladni lanac’ kojim će biti transportirana cjepiva po svim županijama ravnomjerno. Prioritet je cjepljenje zdravstvenih radnika, posebno u Covid odjelima. Potom slijedi cjepljenje građana treće dobi”.

COVAX sada isporučuje dio od 800.000 doza, što je samo prvi krug nabavke koji je osigurala Federacije BiH. Kako javlja N1, biće to kao i u državama regije, oko 10.000 doza. Tako je krajem prošle godine u Hrvatsku stiglo 9.750 doza, a u Sloveniju 10.000.

Nakon ove isporuke Covax nastavlja sukcesivno isporuku daljnjih doza.

Jedno cjepivo ima pet doza, tako da se jednim cjepivon može cijepiti odmah pet ljudi. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da dvije doze cjepiva Pfizer BioNtech treba primiti u razmaku od 21 do 28 dana.

Federalno ministarstvo zdravstva prethodno je priopćilpo kako u narednom razdoblju slijedi isporuka očekivanih cjepiva i drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Europske agencije za lijekove.