Dovedeno u pitanje određivanje matičnog broja

Točno je da je rješenjem o neizvršenju Ustavnog suda od 12. veljače ove godine suspendiran član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čime je dovedeno u pitanje određivanje matičnog broja, odnosno nemoguće je odrediti matični broj državljanima BiH koji ga nemaju određenim, kazao je Agenciji FENA pomoćnik ministar civilnih poslova BiH Milan Zjajić.

Po njegovim riječima, u najčešćem broju slučajeva radi se o novorođenčadima, ali mogu biti u pitanju i osobe koje iz bilo kojih razloga nisu ranije imale određen jedinstveni matični broj ili su tek stekle državljanstvo BiH, matični broj im je bio poništen ili slični razlozi.

Zjajić ističe da to može imati jako negativne posljedice po te osobe, „ugrožavaju se njihova osnovna ljudska prava, prije svega pravo na slobodu kretanja”.

Jer, dodao je, bez jedinstvenog matičnog broja osobe ne mogu dobiti osobne dokumente i neke druge dokumente kao što je recimo zdravstvena knjižica, ne mogu ući u sustav zdravstvene zaštite.

– Povijest je takva da je u svibnju 2011. Ustavni sud ocijenio neustavnim član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju i obvezao Parlamentarnu skupštinu da u roku od šest mjeseci izvrši izmjene ili usklađivanje tog zakona o jedinstvenom matičnom broju sa zakonom o lokalnoj upravi RS-a, a u pitanju su bili nazivi nekih općina u RS-u – kazao je Zjajić.

Navodi da je u parlamentarnu proceduru Vijeće ministara BiH predložio bio zakon o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, gdje je bila predložena izmjena naziva ovih općina, „ali iz nekih razloga, parlament zakon nije usvojio”.

– Pošto je postalo očito da se ovaj problem pojavio, Ministarstvo će vjerovatno na prvoj sjednici Vijeća ministara BiH ponovno predložiti uvrštavanje na dnevni red zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju i tražiti da se on po hitnoj proceduri uputi Parlamentarnoj skupštini na usvajanje – kazao je Zjajić.