Dostupan Google Drive (spremište u oblaku)

google drive

Tek danima prije objave dostupnosti Google Drivea, Microsoft je osnovni prostor svoje SkyDrive usluge spustio s 25 na 7 gigabajta (besplatno) bez posebne obavijesti, a postojećim korisnicima kratko vrijeme nudi besplatnu nadogradnju na 25GB. Na ovaj način, Microsoft je dio korisnika prisilio na korištenje usluge i dobio na posjetima onih koji će pohitati “spasiti” prostor netom prije nego je Google krenuo i na ovo tržište.

Kako se i očekivalo, Google Drive je od utorka i službeno dostupan i integriran s Picasom i Gmailom te Google Docs i dijelom Google Apps usluge, što će korisnicima spomenutih servisa biti vrlo praktično. Međutim, cijene prostora koji se može zakupiti znatno su se promijenile. Nekoć smo za 20 dodatnih gigabajta prostora GMaila i Picase plaćali pet (5) američkih dolara godišnje, a sada će nas 25GB prostora na Google Driveu, Picasi, GMailu koštati 2,5 dolara mjesečno, što je u konačnici poskupljenje od 500%. Istina, Google Drive usluga nije ranije bila dostupna, ali svakako se radi o bitnoj razlici u cijeni prostora koji se i do sada (ograničeno) mogao koristiti kao spremište.

S druge strane, Microsoft je ponudio nešto drugačije cijene i pakete pa tako osnovna nadogradnja Sky Drivea na 27 GB, odnosno 45 GB prostora teži tek 10 dolara godišnje. Ako želimo zakupiti 100 GB prostora na SkyDriveu, platit ćemo 50 dolara godišnje, a isti će nas prostor na Google Driveu koštati 60 dolara godišnje, a Google nam nudi i do 16 TB prostora za tričavih 800 dolara mjesečno. Obje usluge su ipak znatno jeftinije od ponude Dropboxa koji za 100 GB prostora traži 20 dolara mjesečno ili 200 dolara godišnje.

Što se ograničenja tiče, Dropbox je i dalje najbolji jer ne ograničava veličinu datoteka, osim količinom slobodnog prostora. SkyDrive usluga ima ograničenje na 300 megabajta ili 2 gigabatja, ovisno radi li se o spremanju putem weba ili aplikacije, a Google Drive veličinu datoteka ograničava na navodnih 10 GB.

{youtube}wKJ9KzGQq0w{/youtube}

S obzirom na kompleksnost ponude i zahtjeva, za detaljan opis usluga, opcija, ograničenja i mogućnosti te cijena po kategorijama, najbolje je posjetiti službene stranice Google Drive, SkyDrive i Dropbox (ili neke druge) usluge te usporediti po vlastitim kriterijima.

bug.hr