Dostojanstveno obilježena dvadeseta godišnjica osnivanja postrojbe Tvrtko II

Svetom misom zadušnicom, slavljenoj u župnoj crkvi (u ratu je bila bolnica) sv. Duha u Novoj Biloj, te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-križ na travničkom ratnom groblju Prahulje, u subotu je u Novoj Biloj svečano i dostojanstveno obilježena dvadeseta godišnjica formiranja Postrojbe za posebne namjene (PPN) „Tvrtko II”.

U dvorani Hrvatskog kulturnog centra u Novoj Biloj, održan je komemorativni skup, a o razlozima osnivanja, sastavu i svijetlom ratnom putu postrojbe govorili su jedan od njezinih osnivača Tomislav Rajić, ratni zapovjednik pukovnik Zdravko Lovrinović, i general bojnik u mirovini Ilija Nakić.

Prigodnim riječima okupljene Tvrtkovce pozdravio je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, te dr. Vlado Tabak, ratni kirurg u novobiljanskoj crkvi – bolnici i prijatelj većine pripadnika postrojbe „Tvrtko II”.

Postrojba „Tvrtko II” je prva djelatna postrojba HVO-a, a braneći središnju Bosnu i hrvatski puk u njoj, borili su se najprije protiv srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA na području Jajca, Travnika i Novog Travnika, a kasnije i protiv Armije BiH. Postrojba je brojčano bila mala i prosječno je brojala tek šezdesetak boraca, pa ipak je iza sebe ostavila neizbrisivo pozitivan trag. Bila je sastavljena, odreda, od mladih i hrabrih Travničana, ukupno ih je 19 poginulo, a čak 95 posto ih je jednom, dva ili više puta ranjeno.

Krajem 1993. godine postrojba je, odlukom Stožera HVO-a, prestala s djelovanjem, a najveći broj njezinih pripadnika borio se za oslobođenje Bosne u sastavu 3. gardijske motorizirane brigade „Jastrebovi”, ili pak u Travničkoj brigadi HVO-a.

Izaslanstvo postrojbe na čelu s dr. Vladom Tabakom u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj posjetilo je ratnog zapovjednika postrojbe „Tvrtko II” , Matu Lučića Mačetu, gdje se nalazi na liječenju.

Zvonimir Čilić / VL