DONOSIMO – tko je sve dobio poticaje za poljoprivredu u FBiH

altZvuči nevjerojatno da se poticaj za poljoprivredu može dobiti i za lončanicu cvijeća ili čak ni za to. Samo na području Srednjobosanske županije poticaje je iz Ministarstva poljoprivrede FBiH dobio 6931 subjekt, a od toga je oko 850 dobilo jednokratnu pomoć i isplaćeno im je oko 640.000 KM. Do ovih podataka došao je Radoje Vidović, zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, a popis korisnika je odgovor na njegovo zastupničko pitanje o tomu kako su se dijelili poticaji za poljoprivredu u FBiH i konkretno u SBŽ-u iz koje dolazi.

– Iz popisa zaključujem da poljoprivrednik u BiH možete biti i ako nemate zemlje. Analizirajući popis dobitnika poticaja u mome Kreševu, mogu kazati da njih 99 posto s poljoprivredom nemaju veze. Posebna priča su jednokratne pomoći koje zakon ne poznaje. Poticaje po zakonu mogu dobiti samo poljoprivrednici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, a takvih na popisu dobitnika poticaja skoro da i nema – kaže Vidović. Među općinama koje su dobile veći dio poticaja je Kiseljak. Na popisu isplaćenih za ovu općinu je 127 korisnika. Većina ih je dobila po 800 KM jednokratne pomoći. Ako se taj iznos pomnoži s brojem korisnika, dobijemo iznos od 101.600 KM. S tim novcem, pokazala je analiza Službe za poljoprivredu općine Kiseljak, mogla se subvencionirati nabavka goriva i umjetnog gnojiva za sve poljoprivrednike na području ove općine, a upravo njih najmanje je na popisu dobitnika poticaja isplaćenih po odluci Jerka Ivankovića Lijanovića, ministra poljoprivrede. – Prema analizi koju je uradila naša stručna služba, od 127 korisnika poticaja za poljoprivredu, samo se njih pet uistinu bavi poljoprivredom, odnosno toliko ih je upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava i imaju zakonsko pravo na poticaje. Ostali su isključivo članovi Narodne stranke Radom za boljitak i stranaka koje s njima surađuju – kazao nam je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

Prema njegovu mišljenju, vrhunac je dodjela oko 8000 KM Udruženju poljoprivrednika Kiseljak na čijem je čelu Meliha Delić. Na popisu “poljoprivrednika”, dobitnika jednokratnih pomoći za nepostojeću poljoprivrednu proizvodnju cijele su obitelji. Ipak, rekorder po broju poticaja u SBŽ-u je Novi Travnik. U ovaj grad se iz Ministarstva poljoprivrede FBiH slilo oko 160.000 KM. – Zanimljivo je da Dobretići, najnerazvijenija općina SBŽ-a i izrazito poljoprivredni kraj, nisu dobili ni marku. Razlog je jednostavan. U Dobretićima nema birača pa nije bilo ni potrebe za ovakvim načinom “stimuliranja” poljoprivredne proizvodnje jer ovakav protuzakonit način isplate poticaja nije ništa drugo nego kupovina glasova. Iznos poticaja odgovara broju Lijanovićevih birača u SBŽ-u. Očekujem reakciju pravosudnih tijela, kaže Vidović. Donosimo popis dobitnika poticaja u SBŽ-u.

Popis onih koji su dobili poticaje možete pogledati OVDJE.

Ana Popović / VLM