Donosimo detalje plana cijepljenja protiv korone u FBiH

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja završio je izradu Plana imunizacije protiv Covida-19 te ga dostavio Federalnom ministarstvu zdravstva. Ovaj dokument bit će sutra razmatran na sjednici Vlade FBiH.

Kako doznaje N1, županijski zavodi za javno zdravlje su dobili operativne zadatke i već rade na pripremi terena za početak imunizacije.

Prve doze vakccjepiva na koje stignu bit će transportirane u Mostar koje ima spremno skladište. Riječ je Pfizerovom cjepivu koju je BiH nabavila putm sustava Covax. Iz ovog skladišta cjepiva će biti distrubirana prema svim županijama ravnopravno i solidarno.

U narednom razdolju bit će osposobljena još tri centra za distribuciju i skladištenje – Mostar, Tuzla i Bihać.

Saznajemo da se u prvom valu očekuje manja količina cjepiva, a točan broj treba priopćiti Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kako je ranije priopćeno, prvo će biti izvršena imunizacija liječnika i medicinskog osoblja, zatim osobe treće životne dobi koje žive u socijalnim ustanovama, a potom i ostali.

Zdravstveni radnici koji će vršiti cijepljenje su spremni s obzirom na to da je postupak isti kao i kod imunizacije cjepivom protiv gripe, a upoznati su načinom skladištenja i čuvanja ova cjepiva.

Istaknuto je kako je FBiH spremna i za druge vrste vakcina koje idu u hladnom lancu od dva do osam jer se isti lanac koristi i za cjepiva protiv virusa gripe.

Federacija BiH je putem Covax sustava naručila 800.000 doza cjepiva protiv Covida-19.