Doniranje organa najuzvišeniji humani i čin solidarnosti

Donorska mreža u BiH, uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu, najavila je za srijedu u Sarajevu tribinu u okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega.

Kako je najavljeno, o Donorskoj mreži Bosne i Hercegovine, prevenciji bubrežnih bolesti, položaju pacijenata, donorstvu i transplantaciji razgovarat će sa studentima i akademskim osobljem Univerziteta u Sarajevu predsjednica Donorske mreže BiH emeritus prof. dr Halima Resić, predsjednik UO Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH, te predsjednik UO Donorske mreže BiH Tomislav Žuljević, te koordinatorica Donorske mreže i pravna stručnjakinja Adela Čomić. U ime Rektorata Univerziteta u Sarajevu skup će pozdraviti prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Enita Nakaš.

Tribina “Zdravlje bubrega za sve, zaštita najranjivijih u izvanrednim stanjima” bit će održana 22. ožujka u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, s početkom u 14.30 sati. Nakon tribine bit će omogućeno potpisivanje donorske kartice, koja je znak dobre volje.

Iz Donorske mreže u BiH naglašavaju da Bosna i Hercegovina nema članstvo u Eurotransplantu (neprofitna međunarodna organizacija za suradnju u alokaciji i razmjeni kadaveričnih organa za transplantaciju), a na listi čekanja Centra za transplantaciju FBiH (osnovanog 2014. godine) vode se 242 pacijenata koji čekaju bubreg, 12 ih čeka srce, 30 jetru, dok podataka za rožnjaču nema.

– Ta evidencija se ne smatra konačnom s obzirom na to da brojni pacijenti nisu ni prijavljeni na liste. Republika Srpska i Brčko Distrikt čak i nemaju liste čekanja, niti se vrše kadaverične transplantacije. Statistike kažu da se broj eksplantiranih organa (od preminulih donora) od 2015. godine smanjuje, umjesto da se povećava a od kraja siječnja 2020. do srpnja 2021. nije izvršena nijedna transplantacija u Bosni i Hercegovini – naglašeno je iz Donorske mreže BiH.

Podsjećaju da su se predstavnici tri najzastupljenije vjerske zajednice u BiH izjasnili za doniranje organa i potvrdili da sve tri religije smatraju doniranje organa najuzvišenijim humanim činom i činom solidarnosti.

Svjetski dan bubrega je globalna kampanja usmjerena na podizanje svijesti o važnosti naših bubrega, a obilježava se svake godine. Usmjerena je na jačanje svijesti o preventivnom ponašanju, svijest o faktorima rizika i svijest o tome kako živjeti s bubrežnom bolešću. Ključni motiv je pobrinuti se za zdravlje bubrega za sve. Zajednička je to inicijativa Međunarodnog društva za nefrologiju (ISN) i Međunarodne federacije fondacija za bubrege (IFKF-WKA).

Udruženje Donorska mreža BiH je nevladina i neprofitna organizacija koju su osnovali entuzijasti, ljudi koji su svojim profesionalnim angažmanom i pozivom ili životnim okolnostima povezani uz borbu za život uz pomoć transplantacija. Ciljevi aktivnosti Donorske mreže BiH su edukacija građana, ali i stručne javnosti Bosne i Hercegovine o donorstvu i značaju transplantacija, kao i podizanje svijesti stanovništva o neophodnosti doniranja organa i povećanje broja donorskih kartica.

Kako navode organizatori, prevencija ali i transplantacije za najranjivije u BiH poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega koji se obilježava drugog četvrtka u ožujku svake godine.