Domić za N1: Dr. Peco je bio izvrstan čovjek, ali pustite da počiva u miru

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik Mirsad Peco preminuo je na dan lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Prema rezultatima iz Centralne izborne komisije jutros od 9 sati, on je uvjerljivi pobjednik izbora ispred HDZ-ovog kandidata Gorana Pejakovića. O tome šta traži HDZ razgovarali smo sa predsjednikom HDZ BiH u Travniku Bojanom Domićem, prenosi N1 BiH.

Još uvijek je nejasno šta će se desiti s izborima u Travniku. Za Centralnu izbornu komisiju smrt kandidata na načelnika ili gradonačelnika koji je pobijedio na lokalnim izborima prije preuzimanja funkcije je presedan za koji nema još uvijek rješenje. U Travniku se danas nalazi reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić.

Iz SDA Travnik smatraju da je potrebno ponoviti izbore za načelnika u općini Travnik iz više razloga.

“Doktor Mirsad Peco je osvojio najveći broj glasova, a mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro. Ako bi mandat dodijelili sljedećem po broju osvojenih glasova direktno stavljate metu na čelo mnogim od pobjednika kojima se može namjerno desiti nešto da bi sljedećem bio dodijeljen mandat (netko može organizovati i ubistvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom)”, istaknuli su iz SDA Travnik.

Predsjednik HDZ BiH u Travniku Bojan Domić rekao je u razgovoru s Tolj Ružić da, kad su u pitanju ovi komentari iz “kuhinje SDA” to ne treba ni Travniku, ni dr. Peci, kao ni pravnom sustavu BiH.

“Valjda smo uređena država i valjda mi iz političkih stranaka ne trebamo govoriti kako će se taj posao raditi. Mislio sam da su naše kolege iz SDA puno mudrije, stabilnije i zrelije, pogotovo ovo zadnje priopćenje, kao ni ono što se događalo na sam izborni dan, ne stoji jednoj ozbiljnoj stranci”, komentirao je Domić.

Govoreći o navodima SDA da bi se time što bi na mjestu načelnika bio drugoplasirani stavlja “meta na čelo članovima Predsjedništva BiH”, Domić je kazao kako nema komentara na to.

“Ovo što se dogodilo je viša sila i što postoji u pravu i što se rijetko događa, ali se može dogoditi. Mi očekujemo samo da izborni proces se završi. Prvoplasirani kandidat ne može preuzeti mandat, zna se zakon kada se izbori ponavljaju. Po našoj logici i po logici mnogih uglednih ljudi, drugoplasirani bez obzira ko je preuzima”, istaknuo je Domić za N1.

“Ovi poteze štete SDA Travnik, našem suživotu i našim odnosima”, dodao je.

Pitali smo ga i za komentar na to da je možda i razumljivo neslaganje SDA jer je velika razlika između dva kandidata, odnosno dr. Mirsad Peco je osvojio 10.204 glasa, dok je drugoplasirani Goran Pejaković osvojio 6.597 glasa, a Domić nam je rekao: “Ako smo u pravnoj državi, postoji jasna procedura, ako vam se ne sviđa kandidat, postoji Općinsko vijeće, postoji većina i ‘mirna Bosna'”.

O tome koliki će odnos biti u Općinskom vijeću, Domić je kazao kako je HDZ zabilježio blagi rast, a da bi SDA bila na istoj razini kako je bila i ranije i da bi to bilo jedno stabilno i kvalitetno vijeće.

“SDA je u panici jer je izgubila određene prostore i što bi im to bilo loše da se dogodi u Travniku. Meni je žao ali nije nitko kriv, dogodilo se tako. Dr. Peco je bio izvrstan čovjek, ali pustite ga sad – to je naša poruka. Mislim da ovdje treba smirivati situaciju i pustiti CIK da odluči kome treba mandat dati. Ako netko ne bude zadovoljan, onda bi se to moglo i sudskim putem tražiti, a mi ćemo se pomiriti s tim. Nije dobar put ni način ovo što radi SDA, jer na ovaj slučaj nije nitko uticao”, poručio je.

Na naše pitanje ukoliko bi se ponovili izbori, kakva bi bila šansa HDZ-a na sadašnji rezultat, Domić je rekao kako u HDZ-u u Travniku bez obzira na sve drugo uvijek imaju šanse jer nude najbolje programe, najbolje kampanju i to je Goranu Pejakoviću donijelo blizu 7.000 glasova

Domić je govorio i o tome da li će trenutna situacija utjecati na odnose u Vladi KSB.

“Ne bi trebalo, i iz tih razloga su me iznenadile te reakcije SDA. Mi smo ovdje zadnjih 20 godina – HDZ i SDA su bili dio vlasti i u Travniku. Vijeće je poprilično stabilno i bez ikakvih trzavica. Mislim da će biti razumni i da neće ovu nervozu u Travniku prenositi na druge općine. Moramo raditi u interesu svih ljudi”, naveo je Domić u razgovoru s Tolj Ružić.