Domić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu dokaz da je društvo zakazalo

Ministar obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Bojan Domić izjavio je da slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu pokazuje da je zakazalo društvo i da svi moraju raditi više kako nasilje ne bi postalo društveno prihvatljivo.

– Nije sustav taj koji je u većoj mjeri zakazao. Zakazalo je cjelokupno društvo i to nas sve žalosti i svi moramo raditi više, ne samo institucije, nego i obitelji – kazao je Domić odgovarajući na upit novinara da prokomentira situaciju nakon što se pojavila videosnimka koja prikazuje zlostavljanje učenice osnovne škole iz Jajca.

Domić je istaknuo da institucije imaju mehanizme, te da se radi, između ostalog, o protokolu o postupanja u slučaju nasilja u školama, ali je naglasio da se mora raditi na prevenciji.

– Rješenje je prevencija, odnosno rad s djecom koji mora biti intenzivniji. Svi moramo shvatiti da bilo kakav oblik nasilja, pogotovo vršnjačko, nije društveno prihvatljiv, ali moramo biti svjesni da slučaj u Jajcu nije usamljen. Sada se, nažalost, bavimo posljedicama i to će raditi sve institucije, od Centra za socijalni rad, policije, a bit će uključeni i školski psiholozi i pedagozi – kazao je Domić.

Videosnimka vršnjačkog nasilja u Jajcu objavljena je proteklih dana na društvenim mrežama, a potom i u brojnim bh. medijima.

Prikazuje učenicu osnovne škole koju zlostavlja druga djevojčica, uz odobravanje skupine djece koja su taj događaj snimala mobitelima.

U MUP-u SBŽ-a potvrdili su da policija istražuje ovaj slučaj te da je o svemu obaviješteno i Tužiteljstvo SBŽ-a.