Dom zdravlja Novi Travnik obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti/dijabetesa obilježava se po preporuci Međunarodne dijabetološke federacije, svake godine 14. studenog.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Obitelj i dijabetes”.

Preporučene aktivnosti usmjerene su na obitelj koju je potrebno educirati i potaknuti na vođenje zdravih stilova života, prije svega zdrave prehrane, tjelesnih aktivnosti i otklanjanja štetnih navika.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da u svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti. Stručnjaci procjenjuju da će bez prevencije do 2030. godine taj broj biti 550 milijuna.

Šećerna bolest je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su: Srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenje vida.

Dom zdravlja Novi Travnik će u srijedu, 14. studenog 2018 godine u prostorijama Doma zdravlja u vremenu od 9,00 do 11,00 sati provoditi sljedeće aktivnosti:

zainteresiranim građanima kontrolirati razinu šećera u krvi
mjeriti krvni tlak
dijeliti stručne savjete uz promidžbeni materijal o važnosti educiranja u liječenja oboljelih od šećerne bolesti
istoga dana održat će se stručno predavanje u 13:00 u Domu zdravlja na temu “Obitelj i dijabetes” čiji je predavač Marija Topalović, medicinska sestra.