Dom naroda Parlamenta F BiH vratio nadu u bolji život bolesnicima koji čekaju transplantaciju

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj sjednici  koja je održana danas u Sarajevu jednoglasno je usvojio Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Usvajanjem ovog zakonskog rješenja  koje uvodi pretpostavljeni princip darivanja organa nakon smrti, uz suglasnost obitelji preminulog, vraćena je nada bolesnicima koji čekaju transplantaciju. Posebice se to odnosi na bubrežne bolesnike ovisne o mukotrpnim i skupim dijalizama, a kojih je u Federaciji BiH oko dvije tisuće. Spomenuto zakonsko rješenje dobilo je suglasnost Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH.

Izaslanici su usvojili i Izmjene i dopune zakona o upravljanju otpadom uz obećanje resornog ministarstva da će se u parlamentarnoj proceduri uskoro naći i Zakon o turizmu na čemu su inzistirali izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda.

U formi nacrta usvojen je i Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima čije bi donošenje trebalo poboljšati stanje u obrtničkim djelatnostima i ubrzati procedure registriranja obrta. Nacrt zakona o obrtu bit će predmet javne rasprave u trajanju od 60 dana. Isto razdoblje predviđeno je i za raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu kojeg je Dom naroda također usvojio na današnjoj sjednici kao i za pribavljanje mišljenja županija i jedinica lokalne samouprave jer je riječ o zakonu iz zajedničke nadležnosti.

Usvojeno je nekoliko Odluka o prihvaćanju zaduženja od Europske banke za obnovu i razvitak. Kreditima će se poboljšati vodoopskrba u nekoliko općina u Federaciji BiH, od Sarajeva do srednjobosanskih općina.

Prethodni članakOdličnu utakmicu Viteza protiv Željezničara zasjenili “ljudi u crnom”
Sljedeći članakU zeničkoj bolnici liječi se 11 oboljelih od bruceloze, među kojima i beba