Dom naroda Parlamenta F BiH prekinuo sjednicu, nastavak 26. siječnja

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuo je današnju 16. redovitu sjednicu, čiji će nastavak biti održan 26. siječnja. Sjednica je prekinuta nakon višesatne rasprave o Prijedlogu zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Trenutačno je u Federaciji BiH 400 tisuća umirovljenika, a novi zakon definirao bi način umirovljenja onih koji ubuduće ispune uvjete za mirovinu, uključujući i njezinu visinu.

Budući da izaslanici nisu dobili konkretne odgovore na brojna postavljena pitanja od predlagatelja ovog zakona, ministarstva rada i socijalne politike kao ni predstavnika Vlade Federacije BiH, najprije je Klub Hrvata zatražio stanku radi dodatnih kozultacija, nakon čega je odlučeno da se sjednica prekine i nastavi 26. siječnja.

Kluba Hrvata je predložio 17 amandmana na Zakon, među njima i amandman o povećanju koeficijenta za obračun mirovina s 13,6 na 14,3. Izaslanici SDP-a u Domu naroda uložili su 90 amandmana, izaslanici Osman Ćatić jedan, Edim Fejzić dva, dok je iz Županije Središnja Bosna stiglo 10 amandmana. Vlada Federacije BiH sve predložene amandmane, za koje predlagatelji tvrde da bi značajno poboljšali tekst zakona, je odbila.

Prethodni članakNastavljeno oduzimanje vozila višestrukim povratnicima u vršenju i neplaćanju prometnih prekršaja u srednjoj Bosni
Sljedeći članakMUP ŽSB: Zadovoljavajuće stanje sigurnosti u 2016. godini