Dom naroda Parlamenta F BiH dao doprinos istrazi o nabavci spornih respiratora

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića na današnjoj izvanrednoj sjednici uz ostalo, raspravljao je te usvojio Izvješće Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavi 100 respiratora iz Narodne Republike Kine. Odbor koji broji osam članova  sačinio je Izvješće koje sadrži 10 činjenica, proizašlih iz odgovora mjerodavnih institucija koje se odnose na spornu nabavku. Uz Izvješće Odbora, Dom naroda usvojio je i zaključak o stavljanju na raspolaganje i uporabu javnosti i drugim zainteresiranim institucijama činjenica do kojih su došli članovi Odbora istražujući  nabavku respiratora iz NR Kine. Kako je naglasio predsjedatelj Martinović, Odbor je formiran još prije početka službenih istraga od strane pravosudnih tijela.

“Mi smo na ovaj način  poslali jasne političke poruke da se nikakve nepravilnost neće niti smiju tolerirati, te odbacili sve političke pritiske na rad pravosudnih tijela“, kazao je  Martinović.

Članovi Odbora na čijem je čelu bio dr. Dragan Stevanović, naglasili su kako su njihov rad nije imao ni nacionalni ni stranački predznak.

„Sve  odluke donosili smo po savjesti i jednoglasno, bez podjela po nacionalnoj osnovi ili stranačkoj pripadnosti, koristeći ustavne i poslovničke mogućnosti koje su nam na raspolaganju“, istaknuo je Damir Džeba, član Odbora.

Naglašena je i potreba o provođenju neovisne i učinkovite istrage koja će jasno identificirati krivce za korupciju u javnim nabavkama u vrijeme epidemije.

Izaslanicima Doma naroda  Parlamenta Federacije BiH prezentirana je i Informacija o mjerama Vlade Federacije BiH u vrijeme trajanja stanja nepogode uzrokovane epidemijom koronovirusa,  Informacija o radu Federalne uprave civilne zaštite u navedenom razdoblju te Izvješće o postupcima javnih nabava,  s naglaskom na nabave medicinske opreme od 16. ožujka ove godine, nakon proglašenja stanja nepogode. Nakon rasprave o navedenim informacijama koje nisu dobile potporu većine izaslanika, Dom naroda jednoglasno je usvojio Zaključak kojim je od Koordinacijskog tijela formiranog odlukom Vijeća ministara BiH zatraženo da žurno pristupi raspodjeli donirane medicinske opreme.

Dom naroda po skraćenoj je proceduri usvojio i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju tražbina građana u postupku privatizacije, kojim je rok za otkup imovine putem certifikata produljen za dvije godine.

Prethodni članakZa ulaske u Sloveniju iz BiH, Srbije i Kosova uvedena obvezna karantena
Sljedeći članakTijekom protekla 24 sata na području F BiH evidentirane nove 53 osobe zaražene koronavirusom