Dom naroda F BiH odobrio kreditno zaduženje za realiziranje projekta Regionalnog vodovoda „Plava voda“

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH održao je jučer 6. redovitu sjednicu.  Uz poštivanje epidemioloških mjera, izaslanici su tijekom zasjedanja bili raspoređeni u dvije različite dvorane. Prije početka sjednice minutom šutnje, odana je dužna počast od posljedica Covid-a 19 preminulom federalnom ministru za pitanja branitelja Salki Bukvareviću.

Na dnevnom redu sjednice bili su zakoni, odluke, informacije koji se dotiču svakodnevnog života svih stanovnika Federacije BiH. Između ostalih, Dom naroda po žurnoj je proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje  kojim je rok za povrat stare devizne štednje produžen do 2022. godine.  Prihvaćen je i Prijedlog zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji će omogućiti uvođenje europskih standarda u oblast osiguranja u prometu. Prihvaćen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o cestovnom prijevozu kojim će se osigurati specijalizirana taksi vozila za osobe sa invaliditetom. Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva koji je usvojen u formi nacrta,  Federacija BiH krenula je s procesom unaprijeđenja  okruženja za razvoj malog gospodarstva i povlačenje investicija, uključujući i sredstva iz Europskih fondova koja su namijenjena razvoju malog gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta.  Također u formi nacrta, prihvaćen je Zakon o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH kojim se dodatno uređuje oblast prostornih podataka u čijem je uređenju Federacija BiH napravila značajne iskorake.  

Dom naroda na 6. redovitoj sjednicu usvojio je i nekoliko Odluk o kreditnom zaduženju za nastavak projekata na izgradnji Koridora Vc. Njihovim prihvaćanjem omogućen je kontinuitet nastavka radova na izgradnji novih dionica na Koridoru Vc, na jugu i sjeveru te u središnjem dijelu Federacije BiH.  Među ostalim i za izgradnju dionice Mostar Jug i tunela Kvanj kojom se dionica autoceste od Počitelja spaja s Mostarom, potom dionica Poprikuša- Nemila kojom autocesta dolazi do Žepča te Putnikovo Brdo- Medakovo kojom se gradnja autoceste na Koridoru Vc nastavlja sve do međuentitetske granice s Republiko Srpskom, do Usore. Dom naroda odobrio je i kreditno zaduženje kojim će biti omogućeno realiziranje projekta Regionalnog vodovoda „Plava voda“ kojim će se dugoročno riješiti pitanje kvalitetne vodoopskrbe nekoliko općina Srednjobosanske i Zeničko- dobojske županije. Dom naroda prihvatio je i nekoliko informacija  o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrane Baljci i Gradina  u Tomislavgradu  te VE Pakline, Orlovača i Ivovik u Livnu. Prihvaćanjem navedenih odluka Dom naroda dao je „vjetar u leđa“ realiziranju  nekoliko projekata u oblasti izgradnje i puštanja u pogon vjetrelektrana kao obnovljivog izvora energije diljem Federacije BiH. Prihvaćena je i Odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti Federacije BiH kao i Specijalno izvješće o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u Bosni i Hercegovini kojeg je sačinio Ured ombudsmena za ljudska prava, a dio je obveza naše zemlje koje se odnose na Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta.