Dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović veliko je priznanje za Gradsko kazalište mladih Vitez

Čekajući da se utisci slegnu, spoznaju se i čuju i druga viđenja i razmišljanja, s evo određenom vremenskim odmakom odlučili smo prokomentirati dolazak Vitez predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. I odmah bismo uz sve pohvale i simpatije za predsjednicu Grabar-Kitarović, koja je osvojila svojom spontanošću, u prvi plan istaknuli i Gradsko kazalište mladih Vitez, koje je ustvari i razlog posjeta predsjednice. No, krenimo redom.

U predvečerje srijede 27. studenog u Vitez je, bez ikakve medijske pompe, rekli bismo, tiho, samozatajno… stigla aktualna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Ništa posebno, pa čak ni iznenađujuće, jer uvažena predsjednica, sada kandidatkinja za novi petogodišnji mandat, dolazila je u Lašvansku Dolinu (op.a svaki put i u Vitez) u proteklih šest godina, čak pet puta. Predsjedničin dolazak, na ovakav način, dolazak u Vitez, doživljava se dolaskom prijatelja među prijatelje. Jer, predsjednica, takva  su ovdašnja razmišljanja, to  zaslužuje svojim odnosom spram Hrvata u Bosni i Hercegovini, moglo bi se čak i reći, s nadom da nije pretenciozno, s posebnim senzibilitetom za srednjobosanske i Hrvate  Lašvanske doline.

No, više je nego zanimljivo da je predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović došla u Vitez nakon (pre)napornog dana, nakon posjeta Mostaru i župi Skopaljska Gračanica i to, nikako se ne može reći, u svojstvu političarke koju prati, a onda i dočekuje, cijela politička svita. Predsjednica je ovoga puta došla s ciljem prisustvovanja kazališnoj predstavi „malog, ali velikog“ Gradskog kazališta mladih Vitez. Posebne simpatije predsjednica Grabar -Kitarović pobrala je što je posjetila upravo GKM Vitez, koje je osnovao prije 13 godina, a koje s puno ljubavi i samoprijegora, s velikim uspjehom vodi njegov utemeljitelj, Ivan Sajević.

„Hvala vam što ste od stotinu raznih sadržaja i mjesta u Središnjoj Bosni izabrali baš naše kazalište i na taj način nam odali veliko priznanje za dosadašnji rad. Hvala i na potpori koju nam pružate, zajedno s Vladom RH i Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, uz čiju pomoć smo obnovili našu kazališnu dvoranu“, poručio je predsjednici, između ostalog, voditelj GKM Vitez, Ivan Sajević.

Gradsko kazalište mladih postalo je srednjobosanski kulturni brend i sve poznatije i priznatije ne samo u Bosni i Hercegovini. A kako se dalo zaključiti iz kratkoga obraćanja aktualne predsjednice Republike Hrvatske, Hrvati Lašvanske Doline iskreno vjeruju – i buduće –  GKM će, uskoro, ponovo gostovati u Zagrebu i nedvojbeno, kao i u ranijim gostovanjima, oduševiti i zagrebačke ljubitelja kazališne umjetnosti. No, nije bilo teško zaključiti, da će im u Zagrebu možda biti domaćin upravo i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Treba također kazati kako je, i ovaj put, čak, rekli bismo posebno ovaj put,  predsjednica pokazala kako su isprazne . zlonamjerne, zločeste… tvrdnje nekih o predsjedničinom „populizmu“ iskazanom i ovdje u Vitezu. „E kad bi nam“, kažu nam brojni Hrvati iz Lašvanske doline, „ti zlonamjernici kazali što je to populizam…“. Je li to dolazak predsjednice Republike Hrvatske u Vitez, bez ikakve medijske pompe i svjetala reflektora i kamera, novinara… u „mali“ Vitez, na predstavu kazališnih amatera, u Kazališnu dvoranu Vitez čiju je obnovu, u najvećoj mjeri, financirala Republika Hrvatska? Je li populizam kada predsjednica dolazi u prepunu dvoranu (desetine i desetine zainteresiranih nije moglo ući) bez ikakvih ograda, kontrola…? Je li populizam kada, vidjelo se, nakon sadržajnog dana umorna i iscrpljena, poslije predstave ostaje još pola sata i fotografira se s djecom, s njihovim roditeljima, pojedinačno, skupno, kada grli i ljubi mališane…, a sve kada više nema kamera ni lokalnih medija? Je li populizam kada se predsjednica, nakon završetka predstave popne na binu i svakoj  članici (i članu) glumačkog ansambla „Šmizle“ pojedinačno čestita i jasno i glasno iskaže zadovoljstvo viđenim i doživljenim, uz obećanje kako je uvijek bila, i bit će, uz Hrvate Lašvanske Doline i Bosne i Hercegovine. Bez obzira što je napadaju iz svih mogućih oružja, sa mnogih strana, što je pokušavaju omalovažavati, etiketirati populisticom…. „Neće me, i ne mogu me u tomu zaustaviti“, kazala je predsjednica i doživjela ovacije!

Kad svemu ovome dodamo i podatak da se predsjednica po protokolu nije ni trebala obratiti, nego je to učinila na zamolbu voditelja GKM-a Vitez, Ivana Sajevića, onda njezin dolazak u Vitez dodatno dobiva na dimenziji. Na zamolbu Radio Viteza predsjednica Grabar-Kitarović odvojila je dodatno vrijeme i za intervju, nakon čega se ponovno fotografirala s brojnim mladim, ali i starijim Vitežanima, koji su je čekali pred zgradom Hrvatskog doma.

„Ako je populizam sve ovo što smo vidjeli i ovaj put u Vitezu doživjeli, dabogda nam svi naši političari bili ovakvi populisti. Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, sadašnju i buduću, mi volimo i glasat ćemo za nju. A hvala i našem Ivanu i GKM-u što nas je predsjednica počastila svojim dolaskom i svojom neposrednošću prema nama i među nama“, mogao bi biti sažetak razmišljanja i poruka velikog broja Hrvat Viteza i Lašvanske Doline.