Dokumenti: U BiH 741 potencijalni terorist

Državljanstvo BiH ima 741 osoba afroazijskog porijekla koja predstavlja ozbiljnu prijetnju za sigurnost, a među njima su mnogi povezani s terorizmom, piše “Glas Srpske” pozivajući se na dokumenta sigurnosnih agencija.

Većina njih državljanstvo je dobila na osnovu ratnih zasluga u Armiji RBiH i lažnih podataka, ali im ona nikada nisu oduzeta prenosi bljesak.info.

http://www.bljesak.ba/files/mudzahediniciaspisak.pdf

Dokumente sigurnosne agencija koja su u posjedu “Glasa Srpske” potvrđuju da je najviše takvih osoba iz Sirije 108, Egipta 87, Jordana 80, Sudana 76, Alžira 75, Tunisa 49 i Turske 43.

Iz Libana ih je 28, Iraka i Kuvajta po 27, Palestine 26, Jemena 19, Saudijske Arabije i Maroka po 18, te iz Libije 17, piše Srna.

Državljanstvo BiH i dalje posjeduju posljednji zapovjednik odreda “El mudžahid” Alžirac Abu Mali kome je pravo ime Abdul Kader Mokhtari, koji je u dokumentima naveden kao Kuvajćanin El Muhamed Halid, prenosi Srna.

Za njega je navedeno da je rođen u Kuvajtu, a da je na osnovu odluke CSB Sarajevo od 26. prosinca 1995. godine, koju je potpisala šef u MUP-u Mirsada Beganović-Žutić, naknadno upisan u općinski registar rođenih, na osnovu čega je dobio državljanstvo BiH, navodi se u tekstu.

To je učinjeno na osnovu odluke MUP-a RBiH od 30. travnja 1994. godine, u kojoj se navodi da je on tada upisan u registar s prebivalištem u općini Stari Grad, Ulica Abdesthana 4, nakon čega je 29. studenog 1995. godine prebivalište El Muhameda Halida registrirano u Zenici, Ulica Armije RBiH 13, navedeno je u dokumentima.

Državljanstvo je na nezakonit način dobio i Sirijac Naim al Salamat koji se povezuje s terorizmom.

Izvor