Doktorica znanosti bez posla, prisiljena kopati po kontejneru!

Margareta Matijević (39) rođena je u Banjaluci, a taj su grad ona i njena obitelj napustili 1993. godine. Od 1994. godine je živjela u Zagrebu, gdje je upisala najprije teologiju na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, a zatim povijest na Hrvatskim studijima.

– Zaposlila sam se u Hrvatskom institutu za povijest. Tamo sam došla kao prva violina, a doveli su me do toga da nisam opravdala očekivanja. Radila sam ondje gotovo 12 godina, u međuvremenu sam magistrirala i doktorirala i stekla zvanje znanstvenog suradnika. A onda mi je 7. siječnja 2014. istekao ugovor o radu na određeno vrijeme i od tada za mene posla nema – govori dok joj se svijetle oči pune suzama.

Prvo sam počela prodavati svoje stvari koje su mi se činile kao višak, torbu, cipele, odjeću…. Znate, svaka žena u ormaru ima dosta toga što ne koristi.

– Hoćete li ih kupiti? Može sve zajedno ili jednu po jednu. Prodajem ih, sa smiješkom, kojim prikriva gorčinu, govori za Večernji list, grleći svoje četiri diplome, 39-godišnja Margareta Matijević.

U kontejneru je za taj dan pronašla samo plastičnu bocu i nešto papira. Kako kaže, živi od minusa na računu i toga što skupi. Nedavno je pronašla i prodala ploču za pikado. Ima problem s kukovima i nogama, zbog čega je ranije provela pet godina po bolnicama.

– Imam 70 posto tjelesnog oštećenja, ali ne dam se. Radim šta stignem. Samo, crkvenu povijest baš volim.. – tužno zaključuje Margareta.

U proteklih godinu dana poslala je dvadesetak molbi u škole, samo joj je jedna odgovorila, da je za njih prekvalificirana. Odbili su je i s Filozofskog fakulteta u Zadru, jer imaju svoje znanstvenike, a iz Hrvatskog instituta za povijest, gdje se otvara novo radno mjesto, poručili su joj da nije za nju.

Prethodni članakCaffe bar “Just smile” traži djelatnika
Sljedeći članakDarko Bajo iz Viteza putuje u Brooklyn na Jordan Classic Brand Camp