Dogs Trust će financirati sterilizaciju samo u regijama čije vlasti naprave konkretne korake

Dogs Trust će od ove godine svoju značajnu podršku u okviru Programa masovne sterilizacije napuštenih pasa finansirati samo u regijama čije lokalne vlasti pokažu konkretnu inicijativu da osiguraju dosljedno provođenje sistemskih mjera državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te demonstriraju odlučnost da ne tolerišu njegovo kršenje.

Poenta i cilj finansiranja ove najefikasnije humane metode upravljanja populacijom pasa je otpočetka bila da se lokalnim odgovornim vlastima, koje su za ovo pitanje jedine obavezne, pomogne da mjere propisane Zakonom provode sistemski i dosljedno.

Uz ostale vidove Dogs Trust podrške koja se odnosi na edukaciju veterinarske struke i podizanje njihovih kapaciteta, edukaciju vlasnika pasa, djece, javnosti, dobrog primjera udomljavanja spašenih pasa, te na savjetodavnu, ekspertnu podršku, lokalne vlasti su mogle i mogu riješiti problem pasa lutalica humano i trajno, i sa mnogo manje utroška iz budžeta nego što bi morali alocirati bez ove pomoći. Svojim radom u BiH u zadnjih osam godina Dogs Trust je demonstrirao da ovaj holistički pristup na troškovno efikasan, human i brz način itekako dovodi do željenih rezultata.

Prethodni članakNajava za odvoz smeća JKP Vitkom Vitez
Sljedeći članakNjemački gigant u BiH u godini pandemije ostvario rekordan rezultat