Dogovorena podjela vlasti između dva nacionalna bloka u HNŽ-u, na redu Središnja Bosna

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji počeli su u ponedjeljak razgovore o ustroju županijske vlade pošto su se stranački čelnici HDZ-a BiH, SDP-a BiH i i SDA načelno dogovorili o zajedničkom sudjelovanju u vlasti.

– Očekujemo dogovor oko uspostave vlasti. Dva HDZ-a očekuju poziciju premijera i pet hrvatskih ministarskih mjesta dok će SDA-u i SDP-u pripasti šest pozicija, rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Denis Lasić.
On očekuje skorašnji dogovor pošto su se strane načelno suglasile oko raspodjele pozicija.

Predsjednik ŽO SDP-a BiH Aner Žuljević ocijenio je kako se na prvom službenom sastanku usuglasio paritet oko pozicija između hrvatske i bošnjačke strane.

Dva HDZ-a popunit će svih šest hrvatskih pozicija, dok bi većinske bošnjačke stranke izabrale pet bošnjačkih ministarskih pozicija te jednu srpsku, prenosi Hina, međutim kako je za BHT izjavio predsjednik ŽO SDA Salko Sokolović, još sve nije završena priča.

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić usuglasili su protekloga tjedan da će se istodobno uspostaviti vlast u Središnjoj Bosni i Hercegovini, dvjema mješovitim hrvatsko-bošnjačkim županijama. Vlast u ovim županijama kao ni na državnoj razini u BiH nije uspostavljena deset mjeseci nakon izbora održanih 3. listopada prošle godine.

dnevnik.ba / vitez.info