Dogovor u ŽSB povlači apelaciju Ustavnom sudu

Predsjednici županijskih odbora HDZ BiH i HDZ 1990, Nikola Lovrinović i Slavica Josipović, pozvali su jučer predstavnike političkih stranaka u SBŽ na razgovore o formiranju nove Vlade SBŽ.

Vršili pritisak

Poziv iz tzv. “hrvatskog bloka 10” dolazi nakon što su u SBŽ poštovane sve preporuke iz pisma Visokog predstavnika i vraćena „stara Vlada“ koja je bila u tehničkom mandatu, te završeno konstituiranje Skupštine SBŽ.

“Hrvatski blok 10” u Skupštini SBŽ, koji je uputio apelaciju Ustavnom sudu nakon konstituirajuće sjednice Skupštine, ali i nakon izbora “platformaške” Vlade 10. svibnja vršio pritisak za svrgavanje te Vlade, sada nudi pregovore i spremni su odustati od apelacije, ukoliko dođe do dogovora oko nove Vlade SBŽ.

– Ako se nađe rješenje i postigne dogovor između najjačih parlamentarnih stranaka u SBŽ, naravno da bi HDZ BiH povukao svoju apelaciju jer u tom slučaju nema razloga da postoji – potvrdio nam je Nikola Lovrinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH.

Tri stranke

Iako je Predsjedništvo Županijskog odbora SDP odlučilo da neće razgovarati o eventualno novoj Vladi SBŽ do odluke Ustavnog suda, čini se da su stvari drugačije nakon posljednjih pregovora lidera HDZ BiH i SDP.

– SDP u SBŽ će se ponašati prema preporukama vrha SDP- a BiH – kazao nam je Nijaz Helez, član Predsjedništva ŽO SDP SBŽ.
U HDZ-u BiH su malo rječitiji i tvrde kako će to biti Vlada koju će formirati tri stranke sa najvećim brojem glasova: HDZ BiH, SDA i SDP.

Sastanak sutra

Prema dogovoru koji su postigli čelni ljudi političkih stranaka, sa kojim su upoznati i u SBŽ, na čelu nove Vlade trebao bi biti Bošnjak, a na čelu Skupštine Hrvat. Prvi zvanični susret čelnika političkih partija u SBŽ iniciran je za sutra, a posljednji razgovori predstavnika parlamentarnih stranka u SBŽ održani su 9. svibnja.

Dnevni avaz