Dogovor predsjednika suda u Travniku i glavnog tužitelja KSB: Za proizvodnju i prodaju droge bez uvjetne kazne

U Uredu predsjednika Općinskog suda u Travniku održan je sastanak na kojem su nazočili predsjednik Općinskog suda Travnik Goran Dujić, sudija Adis Mehić, glavni kantonalni tužitelj mr. sci. Šemsudin Fuško te zamjenica glavnog kantonalnog tužitelja Sanja Hodžić.

Na sastanku je istaknut značaj suradnje sudova  i tužiteljstva i u tom pravcu je organiziran sastanak na kojem se raspravljalo o bitnim pitanjima vezanim za rad suda i tužiteljstva.

Na održanom sastanku usvojeni su zaključci:

–           da se uvjetne osude neće izricati za djela vezana za proizvodnu i stavljanje u promet opojnih droga (izuzetak svjedok tužiteljstva),

–          da se ispunjenje uvjeta za postavljanje branitelja zbog slabog imovnog stanja ili kada to zahtijevaju interesi pravičnosti, odnosno sama opravdanost takvog postavljanja, mora s posebnom pažnjom cijeniti u svakom konkretnom slučaju, ali da to nije na uštrb prava na obranu, koje je jedno od osnovnih načela kako Europske konvencije o ljudskim pravima, tako i pozitivnih zakonskih propisa,

–          obavezno dostavljanje Tužiteljstvu obavijesti o datumu pravosnažnosti prvostepene presude,

Jedan od zaključaka sastanka je bio da se u narednom periodu organizira sastanak glavnog tužitelja, predsjednika Kantonalnog suda u Novom Travniku s predsjednicima općinskih sudova s područja KSB, s ciljem ujednačavanja kaznene politike, priopćeno je iz ureda glavnog tužitelja.