Dodjelom nagrada i priznanja završen 12. festival BH drame u Zenici

Posljednje noći 12. festivala bh. drame u Zenici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Stručni žiri u sastavu Muris Bajramović, predsjednik i članovi Ljiljana Čekić, Matko Botić, Midhat Kušljugić i Milena Bogavac, imali su mnogo posla tijekom deset dana, koliko je i trajao natjecateljski program.

Nagradu “Miodrag Žalica” za najbolji bh. dramski tekst, žiri je dodijelio autorici Tanji Šljivar za dramu “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, u produkciji BNP-a Zenica, koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra (Beograd, Srbija).

Drugu nagradu za dramatizaciju i izvedbeni tekst, žiri je dodijelio Dubravki Zrnčić-Kulenović i Tanji Miletić-Oručević, za tekst predstave “Bio je lijep i sunčan dan”, u produkciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS (Sarajevo).

Za najbolju predstavu u cjelini nagradu je dobila predstava “Bio je lijep i sunčan dan” u režiji Tanje Miletić – Oručević.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Selma Spahić za predstavu “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobila je glumica Lana Delić, za ulogu Maje u predstavi “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, a nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobio je glumac Tim Breyvogel za igru u predstavi “Potočari party – priviđenja iz srebrenog vijeka”.

Nagradu za najboljeg mladog glumca, žiri je dodijelio ravnopravno glumcu Benjaminu Bajramoviću za predstavu “Bio je lijep i sunčan dan” i Dženani Džanić za igru u predstavama “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” i “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu žiri je dodijelio glumcu Muhamedu Hadžoviću za ulogu Nikole u predstavi “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”.

Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Mirna Ler za rad na predstavi “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, a nagradu za najbolju scensku muziku dobio je kompozitor Draško Adžić za predstavu “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”.

Nagradu za najbolji scenski pokret dobio je koreograf Marko Boldin za rad na predstavi “Samo nek’ ne puca”.

Nagradu publike dobila je predstava “Potočari party-priviđenja iz srebrenog vijeka” rađena u koprodukciji Poolparticipant, Theater Nestroyhof/Hamakom i Wien Kultur iz Beča (Austrija).

Dobitnik specijalne nagrade “Adem Čejvan” je bh. glumac Josip Pejaković za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju teatarske umjetnosti.

Dobitnik specijalne nagrade za afirmaciju bh. književnosti u teatru je Zoran Ristović za brojne režije dramskih tekstova bh. dramatičara i dramatizacije romana bh. autora.

Direkcija, ali i svi prisutni su ocijenili ovogodišnji Festival bh. drame kao jako uspješan.