Dodjela nagrada u Sarajevu povodom novinarskog natječaja na temu Sporazum za rast i zapošljavanje

Danas je u Sarajevu upriličena dodjela nagrada za najbolje novinarske radove bez žanrovskih ograničenja, a u kojima su obrađene neke od tema koje tretira i Sporazum za rast i zapošljavanje. Natječaj je bio otvoren od 6. prosinca 2014. do sredine veljače 2015.

Više od 40 novinarskih radova pristiglo je iz cijele zemlje u raznim medijskim formatima: tisak, radio, TV i web-u i to uz podršku Kancelarije Specijalnog predstavnika EU i Ambasade Kraljevine Norveške. U obradi tema vezanih za Sporazum za rast i zapošljavanje novinari su pokazali veliko razumijevanje uticaja koji primjena Sporazuma može imati na socio-ekonomske reforme i na živote običnih građana u BiH piše magazin Start.

Na ceremoniji je nagrade uručivala NJ.E. Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, a dodijeljena su sljedeća priznanja:

  1. mjesto Kenan Kavazović, BH Radio1
  2. mjesto Dejan Petrović, BHT1
  3. mjesto Mirna Duhaček, Depo.ba

I specijalna priznanja:

  1. Elma Kazagić – Priznanje za inovativan i istraživački novinarski pristup u izvještavanju o korupciji
  2. FTV – Priznanje za kvalitetno i kontinuirano izvještavanje o Sporazumu za rast i zapošljavanje

Četveročlani žiri koji je odlučivao o nagradama činili su: Ahmed Burić, Nataša Tešanović, Dragan Markovina i član koji je delegiran u ime Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u BiH. Obratili su najviše pažnje na pristup istraživanju mogućnosti primjene Sporazuma, te na novinarske priče koje ukazuju na perspektive unaprijeđenja poslovne klime i daju viđenja primjene Sporazuma za rast i zapošljavanje u svakodnevnom životu. Dodijelit će ukupno devet nagrada u sklopu tri ceremonije dodjele nagrada.

Na ceremoniji dodjele koja se već održala u Banja Luci dodijeljena su priznanja:

  1. mjesto Milovan Matić, Press RS,
  2. mjesto Nikola Salapura, Nezavisne novine,
  3. mjesto su podijelili Dražen Barišić i Igor Čalić, Radio Balkan.

Nakon ceremonije u Sarajevu, biti će upriličena i završna dodjela u Mostaru, 15. lipnja s početkom u 13:00 sati.

Izvor