Dodik: Vijeće ministara BiH u rujnu, ali 2012.

Nije realno očekivati formiranje novog Vijeća ministara BiH u rujnu ove godine, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Ali je moguće da to bude do rujna naredne godine”, poručio je Dodik i dodao da će kao predstavnik najjače političke stranke iz RS i predsjednik RS otići na svaki sastanak na kojem će biti riječi o formiranju Vijeća ministara, osim onih koje bi sazivao OHR ili strana veleposlanstva, prenose Nezavisne novine riječi predsjednika RS.

“Ja sam svoj kredit da sazivam sastanke ispucao kada sam pokušao sazvati sastanak u Sarajevu u zgradi parlamenta, kada su došli predstavnici Hrvata, ali ne i predstavnici Bošnjaka, pa mi djeluje iluzorno da ih sada pozivam u Banja Luku”, rekao je Dodik.

Ponovio je stav da legitimnim predstavnicima Hrvata pripada pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i još dva ministarstva, te da RS očekuje četiri ministarstva, od kojih je jedno Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

“Ne ‘zakivamo’ sva četiri mjesta, nego tražimo da jedno od ta četiri bude MVP, ali za ostala tri mjesta bismo se dogovarali”, rekao je Dodik.

Za početak rujna najavio je sastanak rukovodstava SNSD-a i SDS-a u vezi sa zajedničkom politikom na razini BiH.

“Na dnevnom redu će biti sva naša pitanja u vezi s BiH. Bit će i svi predstavnici RS u zajedničkim institucijama”, rekao je Dodik.

Istaknuo je i da RS poštuje teritorijalni integritet BiH i njezin međunarodni subjektivitet, ali kaže da je nezadovoljna svojim položajem u njoj, zbog čega će u rujnu Narodnoj skupštini RS-a izložiti informaciju o tome koliko RS gubi zbog BiH i koliko je BiH košta. Rekao je i da iz Daytonskog sporazuma proističe paritet naroda i entiteta u predstavljanju u zajedničkim institucijama, što sada netko želi promijeniti na štetu RS.

“Promjena tih odnosa dugoročno šteti RS i RS neće ući u to “, poručio je.

Dodao je i da ostaje pri tvrdnji kako je BiH državna zajednica, iako je zbog te izjave bilo oštrih kritika na njegov račun.

“BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ako je nešto sastavljeno, to je onda zajednica i to je moj odgovor na čestu polemiku o tome da se radi o urušavanju Daytonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

Povećan obim proizvodnje

Objašnjavajući zbog čega RS nije dala suglasnost za dodjelu sredstava iz pretpristupnih fondova EU za ovu godinu, rekao je da je RS nezadovoljna s četiri projekta, čijim bi se implementiranjem, kako je pojasnio, jačala BiH kroz jačanje ili formiranje novih institucija.

Naveo je da je u Republici Srpskoj u tijeku trend smanjenja nezaposlenosti, a unutarnji i vanjski dug RS, koji su, kako je rekao, najvećim dijelom nastali prije 1992. godine i kasnije, isplatama ratnih odšteta, su pod kontrolom i znatno ispod europskih standarda zaduživanja.

“Fizički obim industrijske proizvodnje u lipnju ove godine u odnosu na lipanj lani povećan je za 7,9 posto, i to je najveće povećanje koje je RS imala u regiji”, rekao je Dodik te poručio da RS neće prihvatiti povećanje proračuna BiH ni za jedan fening.

Političku i ekonomsku situaciju u RS Dodik je predstavio brigadnom generalu Geriju Hafmanu, novimenovanom zapovjedniku NATO-a u BiH, naglasivši opredijeljenost Srpske za očuvanje mira, stabilnosti i dosljedno poštovanje i sprovođenje slova Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Nije šala, otvaramo predstavništvo”

Nijednog trenutka se nismo šalili da ćemo otvoriti predstavništvo RS u Sarajevu i mi ćemo to i učiniti, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Kao razloge za otvaranje predstavništva naveo je potrebu koordinacije svih institucija RS koje se po bilo kojem osnovu pojavljuju u FBiH, kao i položaj Srba u FBiH, te neraščišćene dugove FBiH prema RS koji se odnose na dugovanje u Upravi za neizravno oporezivanje, i dug od oko 600 milijuna maraka na ime umirovljenika koji su mirovinu zaradili na teritoriji FBiH, a žive u RS.

Novac od presude za socijalno ugrožene

Komentirajući presudu Osnovnog suda u Banja Luci, Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da će novac od presude protiv Federalne televizije (FTV) biti uplaćen za potrebe socijalno ugroženih u FBiH. Dodik je tužio FTV zbog priloga od 14.siječnja 2008. u emisiji “60 minuta”, a dosuđeno je da mu autori i urednici emisije Bakir Hadžiomerović, Slobodan Vasković i Damir Kaletović, odnosno FTV isplate ukupno 18 300 KM odštete.

“Mislim da je pravo suda da presudi i ja to poštujem. Inače, svaka emisija ima po jednu tužbu”, rekao je Dodik.