Dodik: Svi koji uđu u BiH idu u karanten, a ne kao do sada – u kućnu izolaciju

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine suglasilo se da u naredna 24 sata na svim graničnim prijelazima bude uspostavljen karantenski smještaj za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

To podrazumijeva da oni provedu u karantenu 24 sata, da dobiju osnovni zdravstveni pregled i da ih nakon toga moraju preuzeti lokalne zajednice i smjestiti ih u lokalne karantene, a ne dozvoliti kao do sada da se ide na takozvanu kućnu izolaciju, koju nisu poštovali mnogi pojedinci, što je i izazvalo širenje epidemije virusa korona, rekao je Dodik za BHRT.

On je naglasio da je ovo jedna od najvažnijih mjera i naveo da je Predsjedništvo BiH usuglasilo i nekoliko važnih stvari kada je riječ o proračunu BiH.

Prva je da se prpračun BiH koji je ranije predložen vrati na ponovno razmatranje Vijeću ministara BiH, da bi bio prilagođen novonastaloj situaciji i da do kraja svibnja bude predložen neki novi nacrt. U svakom slučaju da budu uvaženi uvjeti u vezi sa razvojem situacije, stanjem prihoda, koji će očigledno biti ugroženi sa stanovišta priliva u narednim mjesecima, rekao je Dodik, naglasivši da je trenutno najvažnije da BiH ima uravnotežen i realan proračun.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH konstatiralo da su državni organi, sa stanovišta svojih nadležnosti, preduzeli važne mjere na sprečavanju širenja pandemije virusa korona u BiH.
Konstatacija je da nije dozvoljen takozvani eksponencijalni rast koji bi mogao da ugrozi cijeli zdravstveni sustav, nego je to linearni rast oboljelih. Vidimo da mjere koje BiH preduzima daju određene rezultate, rekao je, između ostalog, Dodik.