Dodik: SNSD i HDZ odlučni obraniti koncept konstitutivnosti naroda

Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik danas su na sastanku u Istočnom Sarajevu razgovarali o aktualnim temama, među kojima su pitanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini, odluka Ustavnog suda BiH i Izborni zakon BiH.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka, Dodik je ukazao na važnost formiranja vlasti na razini BiH, odnosno o procesu konstituiranja Vijeća ministara BiH koji još nije završen.

– HDZ i mi zajedno, duže vrijeme dijelimo iste vrijednosti. Veoma je važno reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji će jamčiti da konstitutivni narodi mogu i moraju biti jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika i mi se s time slažemo  – kazao je Dodik. Mi ćemo, dodao je, u dogledno vrijeme predati prijedlog tog zakona, kao što ćemo predati i prijedlog zakona o tome na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda. 

– Ja sam naše prijatelje upoznao s odlukom političkog rukovodstva Republike Srpske da će obustaviti odlučivanje u organima BiH. To podrazumijeva da se neće odlučivati ni o bilo čemu sve dok ove dvije točke ne budu riješene. U tom pogledu smatram da je ovo jedan od važnih trenutaka BiH – kazao je Dodik.

Smatra da je sve što je međunarodna zajednica uradila u prethodnom vremenu “dovelo do urušavanja konstitutivnosti naroda, da bi se gradila neka država bh. građana“. Po njegovim riječima, SNSD i HDZ su odlučni da obrane koncept konstitutivnosti naroda, te pojasnio da je konstitutivnost demokratski, civilizacijski koncept koji podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH, te da je svako nametanje “idealnih formi, kakve su bile u posljednjih 20 godina od strane stranaca, dovelo BiH u bezizlaznu situaciju”.

– Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali politička rješenja trebaju dobit šansu i ne smiju ničim biti uvjetovana – istaknuo je Dodik.