Dodijeljene međunarodne književne nagrade za priču “Marko Martinović Car” za 2019. godinu

U subotu, 21. rujna s početkom u 19 sati svečano je u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Vitezu održan veliki događaj, dodjela Međunarodne književne nagrade za priču “Marko Martinović Car” za 2019. godinu.

U uvodnom dijelu programa, prisutne su oduševili članovi orkestra HKD “Napredak” Vitez, koji su izveli po prvi puta skladbu, odu “Dolina nade”, a koju je za ovu prigodu prema noveli Marka Martinovića naslovljenoj kao “Dolina nade” , a objavljenoj u knjizi “Tražio sam augusta” davne 1985. godine. skladala profesorica Gordana Mišković piše Radio Vitez.

Prošlo je točno šesnaest godina od kada nas je napustio velemajstor kratke priče, vrstan pjesnik – književnik Marko Martinović, suvremenicima poznat po nadimku “Car”. U stručnim književnim krugovima on je poznat, priznat kao pisac kratke priče, a između ostalih za knjigu priča “Isus u podrumu” dobio je  nagradu “Zlatno pero” Matice hrvatske. Među poklonicima lijepe riječi u regionalnim okvirima poznat je i kao pjesnik. Među kulturno-umjetničkim aktivistima u Vitezu i Središnjoj Bosni kao i među običnim pukom, poznat je kao čovjek koji je dao svoj pečat mnogim književnim ali i drugim kulturnim aktivnostima. Malo je poznato da je on bio u najužem timu okupljenom oko fra Božidara Blaževića kada je 1991. došlo do obnove rada HKD Napredak u Vitezu, a da je odmah slijedeće godine bio kandidat za predsjednika podružnice. Treća je godina kako je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” u Vitezu obnovio nagradu za priču koja nosi ime “Marko Martinović Car”, ali od ove godine to je Međunarodna književna nagrada, za tzv. BHSC govorno područje. Sve prisutne, prigodnim riječima pozdravio je predsjednik HKD “Napredak” Vitez Zoran Kupreškić, koji se zahvalio svima na odličnom odzivu i zahvalio žiriju na kvalitetnom radu za izbor najbolje priče. U ime Općine Vitez, prisutne je pozdravila i Marija Grabovac, pomoćnik Općinskog načelnika za društvene djelatnosti.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 50 priča iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.  15 priča je diskvalificirano zbog prelaska granica propisane  dužine, dok je 35 ocjenjivao tročlani žiri u sastavu: Željko Grahovac, Jasmina Hanjalić i Željko Kocaj. Svaki član žirija ocjenjivao je za sebe, eurovizijskim sustavom. Njihovi bodovi su zbrojeni i tako je formirana rang lista. Organizator je imao mogućnost interveniranja samo u slučaju da nekoliko priča dobije isti broj bodova. Treću nagradu za priču “Sedam dana u skulpturovom životu” dobio je književnik Mirsad Bećirbašić. Nagradu za treće mjesto uručila je Marija Grrabovac. Drugu nagradu za priču “Sretan čovjek” dobila je književnica Anita Martinac, koja ovoj publici nije nepoznata, jer je više puta nastupala u manifestaciji grah za Iliju Ladina. Nagradu za drugo mjesto uručio je Zoran Kupreškić. Prvu nagradu, za priču pod nazivom “Poliperspektiva”, osvojila je ovoj publici već znana dobitnica treće nagrade prije dvije godine, tada potpuno anonimna spisateljica, a sada već priznata književnica Nada Đerek iz Posušja. Nagradu za prvo mjesto uručio je Josip Križanović piše radiovitez.ba.

Za kraj velikog događaja, ponovno premijerno, Orkestar Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Vitez pod vodstvom profesorice Mišković, odsvirao je “sirtaki” i još jednom oduševio sve prisutne.