Dodijeljene književne nagrade Anka Topić

Laureatkinje književne nagrade „Anka Topić“, imena prve bosanskohercegovačke pjesnikinje koja je 1908. godine objavila zbirku pjesama „Izgubljena zvijezda“, su Jasmina Hanjalić iz Sarajeva, Šima Majić iz Tomislavgrada i Maja Stanojević iz Doboja.

Anka Topić je rođena u Žepču 4. lipnjaq 1882. godine, a veći dio života provela je u Vitezu gdje je i umrla 15. svibnja 1956. godine i pokopana je na viteškom groblju „Kruščica“.

Bila je učiteljica i prosvjetiteljka , uporna u borbi za emancipaciju žena, bila je i aktivna članica HKD Napredak, a njezina pjesma objavljena 1913. upravo je bila posvečena otvaranju Napretkove palače u Sarajevu. A sve su to i razlozi da su dvije podružnice HKD Napredak u Žepču i Vitezu 1998. godine utemeljile ovu nagradu za prvu knjigu poezije BiH pjesnikinja, a što u velikoj napretkovoj obitelji zauzima posebno mjesto.

Svečanost dodjele priznanja i nagrada najuspješnijim i po ocjeni žirija najboljih zbirki pjesama, od ukupno prijavljene 52, održana je proteklog vikenda u Klubu HKD napredak u Vitezu. U lijepom ozračju sjećanja na prvu bosanskohercegovačku pjesnikinju ,  po prvi put se mogla čuti uglazbljena pjesma „Prgnanik“, autorice Anke Topić, koju je uglazbio i u okviru ove svečanosti izveo viteški kant-autor, Ivo Jandrić, uz čitanje pjesama Jasmine Hanjalić, Šime Majić i Maje Stanojević, uz  lijepu i prikladnu glazbu Orkestra harmonika HKD Napredak iz Viteza, uživali su okupljeni u Klubu viteškog Napretka.

Prigodnim pozdravnim i čestitarskim riječima okupljenim ljubiteljima poezije i nagrađenim pjesnikinjama  obratili su se i nagrade im dodijelili, predsjednik HKD Napredak u Vitezu, Zoran Kupreškić, predsjednik žirija, Anto Zirdum, književnik iz Viteza, predstojnica općinskog Ureda za društvene djelatnosti Viteza, Marija Grabovac i književnik i novinar iz Žepča, Anto Marinčić.

Prethodni članakMeđunarodni susret dijaliziranih i transplantiranih bolesnika „Vitez 2014“
Sljedeći članakVolkswagen snimio reklamu protiv korištenja mobitela u vožnji