Do početka sezone radnici iz BiH grade Hrvatsku

Ovisno o gradu, građevinski radovi zabranjuju se negdje od svibnja, a negdje od lipnja ili srpnja, a zabrana zna potrajati sve do listopada. U tom razdoblju radnici imaju vremena raditi ovdje na domaćim gradilištima.

- REKLAMA -

Međutim, to je nama problem, gubimo ih na kvalitetno razdoblje. Lakše za RH nego za BiH Neki objekti bili bi završeni da nije toga – govori nam čovjek koji se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina na širem području BiH, ali i Hrvatske, piše Večernji list BiH. Upravo zato dobro je upućen u situaciju. Kaže da mu je lakše angažirati radnike za Hrvatsku nego za BiH. – Koliko god to paradoksalno zvučalo, kad dogovaram posao u kunama, to ide jednostavnije, u Hrvatskoj na Jadranu sve može, a kad krene razgovor o BiH, čak ako se radi o većem objektu, tu je teže ispregovarati posao.

Naravno, on bude dogovoren, ali komplikacije u pregovorima su velike – govori nam sugovornik. Iako je ljudima iz BiH nezgodno što ih moraju dulje čekati zbog njihova rada na moru, odnosno rokova koje zbog turističke sezone moraju ispuniti, bolje ih je i tako pričekati nego dočekati da oni potpuno odu s ovih prostora, što se sve više događa proteklih godina. I mladi i stari radnici, kad je građevinski sektor u pitanju, odlaze iz zemlje i sreću pronalaze u Njemačkoj i drugim razvijenim zemljama. Kad se uzme u obzir BiH, ali i susjedne zemlje, tisuće građevinskih radnika otišle su posljednjih godina. Potvrdio je to i dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu Branko Božić.

– Odlaze iz BiH, Hrvatske i Srbije, i to ne samo u Njemačku, već sve više i u Austriju i Sloveniju. Globalizacija čini svoje. Radna snaga se ne može silom zadržati. Gospodarstva su nam slaba – kazao je Božić. Ističe se da su domaći građevinski radnici dugo vremena gurani u drugi položaj, a cilj je bio da gradnja bude što jeftinija, time i zarada domaćih tvrtki niža. Trbuhom za kruhom – S vremenom se izaziva otpor i nezadovoljstvo domaćih radnika koji se sve više orijentiraju k zapadnim tržištima, trbuhom za kruhom – istaknuo je Božić. S obzirom na to da je sada siječanj, pitanje je što će se događati na proljeće. Mnogi koji su dogovorili poslove strepe hoće li njihovi radnici odlučiti otići vani i razvrgnuti dogovor. Tog dosad uglavnom nije bilo u velikom broju, ali sila čovjeka natjera. Oni koji bi tek željeli dogovoriti neki građevinski posao na proljeće, mogu, ali moraju se bazirati na 2020. godinu i strepiti hoće li se nešto promijeniti. Svi kvalitetniji radnici uglavnom su već zauzeti.

Neki će pak, čim se vrijeme poboljša i temperature porastu, otići na more. I bh. građevinski projekti u određenom broju ponovno će se naći na čekanju.

vecernji.ba

Mjesec Ambyente