Do četvrtka nema promjene cijena goriva u FBiH

Unatoč povećanju cijene nafte na svjetskom tržištu te velikim poskupljenjima koja su najavljena u Hrvatskoj, cijene goriva na benzinskim crpkama u Federaciji Bosne i Hercegovine za sada se neće povećavati, potvrdila je za Večernjak Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH.

“Nismo primili nijedan zahtjev distributera za povećanje cijene nafte, takođe nije bilo ni zahtjeva za smanjenjem, što je bio slučaj u proteklom razdoblju”, kazala je Glibo.

Prema njenim riječima, u slučaju da neki zahtjev pristigne do kraja jučerašnjeg dana, promjene cijena na benzinskim crpkama mogle bi uslijediti tek u četvrtak s obzirom na proceduru primanja zahtjeva, obrade i odobrenja koja traje tri dana. U posljednja tri tjedna u Hrvatskoj se cijena goriva povećava već treći put, dok to u BiH nije slučaj. Cijena nafte u BiH je posljednji mjesec stabilna i u prosjeku iznosi oko 1,80 – 1,90 konvertibilnih maraka.

Po gorivo u BiH

Mnogi stanovnici pograničnih mjesta RH najčešće svoje spremnike za gorivo pune u BiH, a od danas još više nego dosad svojim automobilima po gorivo odlazit će preko granice. Prema tvrdnjama hrvatskih medija, gorivo u BiH je Inino, uvezeno iz Hrvatske, ali znatno jeftinije. Razlog jeftinijem gorivu u BiH hrvatski stručnjaci vide u tome što u BiH država kontrolira njegove cijene. U RH cijene naftnih prerađevina određuju se slobodno. Dakle, naftne kompanije mogu ih samostalno određivati. U BiH ih određuje država. Također, važno je napomenuti da su drugačije i trošarine i PDV. Visina PDV-a u Hrvatskoj je 25%, dok je u BiH stopa PDV-a 17%.

Izvor