Djevojka napokon otkrila zašto je stajala na trgu u Prijedoru i šutjela

cf59d3d504a3c625460382ba46661319Jelena Topić, djevojka koja je danima stajala na trgu u Prijedoru te privlačila pažnju ne samo bh. već regionalne i svjetske javnosti, konačno je progovorila. Nije stajala na trgu iz protesta ili zbog nesretne ljubavi, kako su mnogi nagađali, već je sve bio dio performansa ‘Glasna šutnja’

‘Koristila sam vlastito tijelo kao osnovno umjetničko sredstvo u prenošenju određenog koncepta – autorefleksije pojedinca’, otkrila je Jelena, piše Klix.ba.

Ovaj performans je autorski rad Jelene Topić, apsolventice Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Izveden je na prijedorskom gradskom trgu, ispred bivše robne kuće ‘Patrija’ i virtualno-posredno prezentiran preko Facebooka.

Performans, kao vidljiv akt u vremenu i prostoru, podrazumijevao je trosatno nepomično stajanje na postolju – staroj kutiji za drva, tijekom 30 dana i uvijek u istom vremenskom okviru.

‘Izveden je u kontinuitetu, bez obzira na meteorološke uvjete ili situacijske faktore okoline. Tijekom realizacije autorica nije davala nikakve službene ili neslužbene izjave za medije, niti je objašnjavala svoje motive članovima obitelji, prijateljima ili kolegama. Mističnost koja je uslijedila zbog blokade pristupa informacijama nije imala za cilj misteriju, već je isključivo služila u svrhu uspješne realizacije projekta’, navedeno je u priopćenju objavljenom na stranici Glasna šutnja.

{youtube}bdSKTieP0nQ|570|450{/youtube}

Istaknuto je kako je to prvi projekt takvog tipa javno izveden u gradu Prijedoru i da je nesumnjivo ostavio trag na imidž sredine koja je svojim socio-demografskim karakteristikama bila podložna stereotipnim kvalifikacijama.