Dječak iz BiH igrao “Plavog kita”: Nanio sebi ozljede, sve otkrila učiteljica

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošlog tjedna da učenik igra igricu poznatu kao „Plavi kit“, potvrdio je direktor ove škole.

Zbog zaštite djeteta i škole govorio je pod uvjetom anonimnosti. Cijeli slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja ŽS.
Rukovodstvo te škole je kao mjeru predostrožnosti nekoliko dana prije otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na djecu.

Igrica je već raširena u svijetu i regiji, a može dovesti čak i do samoubojstva djeteta. – Učiteljica je na ramenu kod jednog učenika nižeg razreda primjetila iscrtanu ribu te cijeli slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni i roditelji.

Dijete je priznalo da je igralo opasnu igricu.

Učenik je sebi nanio lakše ozljede. Srećom, slučaj je otkriven prije ozbiljnijeg incidenta. Još uvijek nema reakcije ministra za obrazovanje, znanosti i mlade ŽS Elvira Kazazovića koji je obaviješten o ovom incidentu.

Zatraženo je da Ministarstvo izda upozorenje školama u vezi ove opasne pojave. Kako počinje igrica – Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”.

– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”.
Opasna igrica funkcionira tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj od društvenih mreža dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga. Naime, “Plavi kit” potom počne postavljati zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji .
Igrica tjera djecu i tinejdžere koji je igraju da se samoozljeđuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubojstva zbog ove igrice, jer onaj tko pokuša prestati ili je obrisati počinje dobivati prijeteće poruke.
Jedan slučaj zabilježen je i u Srbiji gdje je jedanaestogodišnji dječak počeo igrati igricu, ali su njegovi prijatelji obavijestili roditelje koji su sve prijavili policiji.

Prethodni članakU pucnjavi ranjena jedna osoba
Sljedeći članakBudimo humani :Admir Salkić iz Gračanice hitno treba našu pomoć