Djeca širom svijeta zbog korone izgubila trećinu školske godine

Djeca širom svijeta izgubila su u prosjeku 74 dana nastave, odnosno gotovo trećinu školske godine zbog pandemije koronavirusa, a nejednakosti su se produbile, upozorila je u utorak nevladina organizacija Save the Children.

“Gotovo godinu dana nakon službenog proglašenja pandemije u svijetu, stotine milijuna djece još ne idu u školu”, upozorila je u priopćenju Inger Ashing, glavna direktorica organizacije Save the Children, pozivajući da ih se vrati u školske klupe što je prije moguće.

Na vrhuncu pandemije, 91 posto učenika u svijetu nije pohađalo nastavu.

Zatvaranje škola produbilo je jaz između bogatih i siromašnih zemalja, ali i unutar nacionalnih granica, između imućnih i siromašnih obitelji, gradskih i seoskih kućanstava, izbjeglica i osoba s invaliditetom i onih koji to nisu, ističe nevladina organizacija.

U Sjedinjenim Državama, na početku pandemije covida-19, više od 15 milijuna djece od vrtića do srednje škole nije imalo dovoljno brzu internetsku vezu da bi moglo pratiti školu na daljinu.

Djeca izloženija i riziku od prisilnog rada i zlostavljanja

Djeca u Latinskoj Americi, na Karibima i u južnoj Aziji propustila su gotovo tri puta više dana nastave od djece u zapadnoj Europi, 110 prema 38, navodi organizacija za zaštitu prava djece, koja je analizirala podatke iz 194 zemlje i regije.

Osim što su propustila nastavu, djeca su izloženija i riziku od prisilnog rada, brakova i drugih oblika zlostavljanja, navodi organizacija.

Tri mjeseca do samita skupine G7 koji će se održati u lipnju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Save the Children je pozvao “svjetske čelnike da daju prioritet povratku djece u škole na najsigurniji mogući način, a posebice djevojčicama”.

Pozvao je također vlade i donatore koji pomažu Svjetskom partnerstvu za obrazovanje da prikupe ciljanih pet milijardi dolara do 2025.

Prethodni članakČlanovi Udruge HUM Središnja Bosna sudjelovali na edukaciji Organizacije Genesis Project iz Banja Luke
Sljedeći članakKantonalna uprava za Civilnu zaštitu KSB uputila apel građanima