DF prijeti: Ako nas HDZ i SDA izbace iz vlasti u SBŽ, mi ćemo njih u drugim županijama

Predsjednica srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara izjavila je kako nije informirana o detaljima današnjeg sastanaka predstavnika Županijskih odbora SDA i DF-a, ali je naglasila kako podržava svaki vid pregovora koji će omogućiti formiranje novog saziva Vlade Srednjobosanske županije.

Dvostranački sastanak održan je danas u Travniku na inicijativu središnjica SDA i DF-a, a nakon što je prošli tjedan najavljeno kako će SDA i HDZ BiH predložiti županijsku Vladu bez DF-a.

Na upit da prokomentira današnje izjave iz DF-a kako neće dopustiti da bez njih bude formirana Vlada SBŽ, Bradara je kazala kako predstavnike DF-a nitko nije ni isključio iz pregovora, već su ih sami napustili.

Vlada zbog građana mora biti što prije formirana i trebamo konačno završiti ovo iscrpljivanje koje traje mjesecima, kazala je Bradara, ističući kako postoji dovoljan broj zastupnika koji će u Skupštini SBŽ-a podržati imenovanje nove vlade.

 

Rukovodstvo DF-a neće dopustiti da Vlada SBŽ bude formirana bez ove stranke, izjavio je ranije danas za Fenu jedan od DF-ovih pregovarača u SBŽ Rusmin Jusufspahić, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima županijskog odbora SDA. Središnjica naše stranke ima jasan stav da DF mora biti dio vlasti u SBŽ i neće dopustiti tako lako da nas zamijene nekom drugom političkom strankom. Ako nas planiraju izbaciti iz vlasti u SBŽ, to se može dogoditi njima u nekim drugim županijama, kazao je Jusufspahić. On smatra kako se u daljnje pregovore trebaju uključiti i rukovodstva SDA, DF i HDZ-a BiH jer se, kako kaže, očigledno na lokalnoj razini ne može postići dogovor o raspodjeli devet pozicija u Vladi SBŽ.

Za potvrđivanje novog saziva Vlade SBŽ-a potrebna je dvotrećinska većina u županijskoj Skupštini, odnosno 20 zastupnika. SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju zajedno 17 zastupnika. Po četiri zastupnika imaju SBB i SDP BiH, tri mandata pripali su Demokratskoj fronti, a dva HDZ-u 1990 piše Fena.