DF neće u federalnu vladu – traži se novi partner

Sastanak čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Demokratske fronte (DF) počeo je u Sarajevu u 16.00 sati, a trebalo se razgovarati o sastavu nove Vlade Federacije BiH, odnosno o raspodjeli ministarstava.

Nakon manje od pola sata, predsjednik DF-a Željko Komšić napustio je sastanak.

“Razgovarao sam sa Bakirom Izetbegovićem. Poštujem izbornu volju ljudi, ali i nas treba poštivati. SDA hoće da izađe HDZ-u u susret, mi nećemo. Nama su ponudili četiri fotelje, a naš rezultat je jači od HDZ-a. Zbog naših birača to ne možemo prihvatiti. Mi ćemo podržati njihovu vladu samo da Federacija dobije Vladu. Ostajemo u vlasti na državnoj razini, ali ne participiramo u Federalnoj vladi”, rekao je novinarima nakon napuštanja sastanka Komšić.

U ime SDA prisutni su bili zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović, potpredsjednik Adil Osmanović i budući premijer FBiH Fadil Novalić. U ime DF-a tu su predsjednik Stranke Željko Komšić, generalni tajnik Sifet Podžić i član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, dok su u ime HDZ-a BiH prisustvali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik FBiH Marinko Čavara.