Devetnaesta obljetnica bitke za Pješčaru

Tijekom cijeloga bošnjačko – hrvatskog rata u srednjoj Bosni, posebno žestoke i krvave vođene su za Lašvansku dolinu, hrvatsku enklavu potpuno opkoljenu i stalno napadanu od nadmoćnijih snaga Armije BiH. A prema mišljenju vojnih stručnjaka, jedna od presudnih bitaka, bar kada je riječ o početnim danima rata, vođena je 12. lipnja 1993. god. na koti Hrašče, u narodu poznatoj pod nazivom Pješčara.

Riječ je o relativno malom području ali koje dominira Lašvanskom dolinom, a kontrola nad njim značila je veliku prevagu u borbama za tu potpuno opkoljenu i od svijeta odsječenu enklavu u kojoj je tada živjelo sedamdesetak tisuća domicilnih i iz Travnika, Zenice, Kaknja, Jajca… prognanih Hrvata koji su utočište, nakon progona, našli na tom području. I upravo je to i razlog napada brojnijih snaga A BiH na ovu kotu i okolna područja, a samo tog 12. lipnja 1993. godine, Pješčara je tri puta padala u ruke napadača.

Samo u tom danu u borbama za Pješčaru poginula su dvadeset i dvojica pripadnika HVO-a, a više desetaka ih je lakše i teže ranjeno. Do kraja rata u obrani Pješčare poginulo 68 a ranjeno više od stotinu pripadnika HVO-a, uglavnom travničke „Frankopan” brigade, te pripadnika PPN, „Tvrtkovci” i „Žuti” iz Nove Bile i „Vitezovi” iz Viteza.

U povodu devetnaeste godišnjice presudne borbe za Pješčaru, kada je konačno i uspostavljena linija obrane Lašvanske doline koja se do kraja rata nije značajnije mijenjala niti promijenila, unatoč stalnim napadima brojnijih snaga A BiH, te u spomen na poginule, na Pješčari je uz podignuto spomen-obilježje u utorak slavljena sveta misa zadušnica, koju je predvodio gučogorski gvardijan fra Zoran Livančić.

Pred početak svete mise uz spomen-obilježje cvijeće su položili i svijeće upalili rodbina poginulih, predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i predstavnici Oružanih snaga BiH na čelu s pukovnikom Brankom Martinovićem.

To su učinili i dužnosnici svih struktura političke, izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina a među njima bili su i predsjednice županijskih organizacija dva HDZ-a, Lidija Bradara i Slavica Josipović, visoki časnici HVO-a u mirovini na čelu s general- bojnikom Ilijom Nakićem, dopredsjednik HDZ-a 1990. Rudo Vidović i brojni drugi.

Zvonimir Čilić / VL