Devet dobara proglašeno nacionalnim spomenicima BiH

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na zadnjoj sjednici donijelo devet odluka o proglašenju određenih nepokretnih i pokretnih dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Predsjedateljica Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Ljiljana Ševo je među proglašenim dobrima spomenula dva objekta narodne arhitekture, a radi se o Čamdžića kući u Puračiću, koja je specifična jer je jedan od rijetkih sačuvanih primjera onog što se u tipologiji zove “čardak među rogovima” te Staroj drvenoj džamiji s grobljem u Tuholju kod Kladnja.

Povjerenstvo je donijelo i dvije odluke kojima se utvrđuje da dva dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH, a kako je pojasnila Ševo na današnjoj konferenciji za medije, radi se o Knjižari Sejtarija u Sarajevu te objektu u kojem je od 2011. godine smještena Akademija nauka i umjetnosti RS-a.

Na sjednici je, također, donesena odluka o uvrštenju još dva dobra na listu ugroženih spomenika, i to Kunovskog zapisa u vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH i Starog grada Rmanj u Martin Brodu, općina Bihać.

Dobra vijest je, dodala je Ševo, to što je s liste ugroženih spomenika uklonjen Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, nakon što su završeni konzervatorski, restauratorski radovi i potpisan protokol o suradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

Ševo je posebno ukazala na izgradnju novog objekta u blizini Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, koji izravno ugrožava povijesnu i ambijentalnu cjelinu ove crkve, ali i Baščaršije, koja je također proglašena nacionalnim spomenikom i zatražila da se odobrenje o gradnji novog objekta stavi izvan snage, prenosi Fena.