Desetine osoba prosi na magistrali kod tunela Vranduk, policija je bespomoćna

Na magistralnom putu M-17 tijekom izvođenja radova u tunelu Vranduk II iz dana u dan se mogu vidjeti desetine osoba koje se bave prosjačenjem i nelegalnom prodajom. Policija je bespomoćna, a problem se iznova ponavlja.
Majke u naručju s bebama, maloljetna djeca, kao i druge punoljetne osobe koje prose ili prodaju predmete kao što su naočale i parfemi svakodnevno se nalaze u kilometarskim kolonama u Vranduku te tako u opasnost od nesreće izlažu sebe i vozače koji se kreću ovom trasom.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su kazali da svakodnevno provode aktivnosti na suzbijanju prosjačenja, ali da ovaj problem nisu riješili ni puno veći gradovi.

U proteklom periodu smo proveli aktivnosti te su izdani prekršajni nalozi, a aktivnosti se svakodnevno provode. Međutim, ovo je problem koji nisu riješili ni veći gradovi, a mi ćemo nastaviti na sprovedbi naših aktivnosti, izjavila je glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

Prosjačenje nije problem koji je zabilježen samo na magistralnom putu M-17 već i na drugim mjestima u Gradu Zenica. Iz Centra za socijalni rad su kazali kako je u travnju održan sastanak s pripadnicima MUP-a ZDK na ovu temu i to nakon što je u prometnoj nesreći kos Vranduka ozlijeđena maloljetna curica koja je prosjačila.

Problem prosjačenje je prisutan već 25 godina kod nas te mi u Centru isto toliko i rješavamo te probleme. U više navrata su prijavljivani multidisciplinarni projekti koji bi rješavali ovu problematiku. Krajem travnja smo imalo sastanak s predstavnicima MUP-a ZDK gdje je iznesen problem prosjačenja ispred tunela Vranduk i dogovoreno je da se inicira sastanak MUP-a, Tužiteljstva ZDK i suda kako bi pronašli rješenje za to. Centru se obraćaju iz MUP-a ZDK i mi na takvu dojavu na teren šaljemo referenta koji pokušava djelovati, upozoravati i ukazivati obiteljima na štetnost, a posebno na opasnost po zdravlje djece, kazala je v.d. direktorica Centra za socijalni rad Zenica Meliha Popović u razgovoru za Klix.ba.

Ono što struka, pedagozi i drugi članovi multidisciplinarnog tima ističu jeste da svi koji daju novac osobama koji se bave prosjačenjem samim tim i odobravaju te aktivnosti koje se protive zakonu.