Deseta uzastopna titula državnog prvaka

Staza-u-Rogatici---Dario-Cerkez-u-srediniDeset puta uzastopno osvojiti titulu državnog prvaka, svaki put uvjerljivo, suvereno, svakako spada u bosanskohercegovačke sportske raritete, rezultati i dostignuća su to vrijedna velike pozornosti i poštovanja. A riječ je o Vitežaninu, moto-cros vozaču, Dariju Čerkezu (34). Sve titule Dario je osvojio u najjačoj klasi MX – OPEN, a kada se k tomu doda i šest uzastopnih titula klupskog državnog prvaka MCK Vitez, za što upravo najveće zasluge pripadaju upravo njemu, onda sve to ima i dodatnu težinu i još veću sportsku vrijednost.

Dario je vrhunski sportaš, profesionalac od glave do pete, zaljubljenik u ovaj atraktivni, skupi ali i opasni sport, koji od sportaša traži veliko odricanje, žrtvovanje, muke i patnje svake vrste, a uglavnom bar kada je materijalna strana u pitanju, baš ništa ne daje i ne vraća. No, Dario ne kuka, ne traži, ne optužuje niti bilo koga osuđuje, on je zaljubljenik oktana, zvuka motora, adrenalina…, rođeni borac – pobjednik, što na svakoj trci pokazuje i potvrđuje. A o kakvom se moto – majstoru radi neka ilustrira podatak da se u deset uzastopnih titula državnog prvaka na prste jedne ruke mogu izbrojati trke u kojima nije bio prvi, dok trka u kojima nije osvajao bodove i nema.
Zanimljivo je da u zadnjoj utrci za ovogodišnje državno prvenstvo BiH, na stazi u Rogatici, Dario nije bio pobjednik nego drugoplasirani, što mu je bilo dovoljno da se sa 14 bodova prednosti po deseti put okiti titulom državnog prvaka. No, zanimljivo je, zvučat će i nevjerojatno, tri dana prije utrke u Rogatici, Dario je trenirajući na slabo održavanoj i neuređenoj stazi u Vitezu, neočišćenoj od kamenja na stazu nanesenog kišnim bujicama, pao i slomio desnu ključnu kost. Bolovi su bili jaki, a odustajanje od nastupa davalo je mogućnost njegovim najvećim konkurentima da mu oduzmu već skoro osvojenu titulu. I Dario je, uz dobru bandažu, uz trpljenje velikih bolova, uz opasnost i od daleko težih posljedica po njegovo zdravlje, na svoju odgovornost, nastupio, osvojio drugo mjesto i desetu titulu pojedinačnog prvaka BiH.

U ekipnoj konkurenciji, u kojoj se boduju tri najbolje plasirana vozača iz svakoga kluba na svakoj utrci državnog prvenstva, MCK Vitez je uvjerljivo slavio i šesti put zaredom osvojio prvo mjesto, ovaj put ispred MCK Kreševo, za koje vozi poznati Slovenac, drugoplasirani u pojedinačnoj konkurenciji, Primož Jarber i MCK Uskoplja.

Treba također naglasiti da je Dario i trostruki najbolji sportaš Srednjobosanske županije, nositelj Zlatne kacige MKS BiH, poklisar svog MCK Viteza, viteškog i srednjobosanskog sporta uopće, kakvog Vitez trideset i više godina nije imao. Na žalost, to mu njegov Vitez baš ni na koji način ne uzvraća, ne vrednuje niti na bilo koji način valorizira te vrhunske rezultate koje postiže, a ne male materijalne troškove koje ima sam snosi radeći i zarađujući u očevoj automehaničarskoj radionici. Zanimljivo je, ili je bolje reći tužno, da na svom motoru, na svojoj sportskoj opremi, nema nijednu reklamu neke od viteških tvrtki, a što se može vidjeti diljem BiH, u pisanim medijima, vrte se u emisijama TV kuća, na sportskim opremama mnogih od Darija manje uspješnih sportaša i sportskih kolektiva iz svih krajeva BiH.. Zašto je to tako, teško je reći. Međutim te propuste trebalo bi što prije ispraviti jer to vrijedni, uporni i primjera vrijedni sportaš Dario Čerkez zaista zaslužuje.

Z. Čilić