Deset stranaka na oglašavanje potrošilo 3,5 milijuna maraka

U predizbornoj kampanji 2014. većina političkih stranaka nije štedjela novac kako bi došla do željenog cilja. Nekima se uloženi novac isplatio, a nekima ne.

Prema monitoringu izborne kampanje za opće izbore 2014. koju je uradio Transparency International BiH, deset najvećih političkih stranaka u predizbornoj kampanji je na plaćene oglase u medijima utrošilo 3.594.162,39 KM.

Ovi podaci bitno se razlikuju od onih koje su stranke poslale Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u izvješćima o utrošku sredstava. TI BiH navodi u preliminarnom izvješću kako su u postizbornim financijskim izvješćima koje su stranke dostavile Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, pod stavkom “troškovi tiskanja predizbornih oglasa, proglasa, priopćenja i sl. u javnim glasilima” ukupno prijavile 2.706.527,20 KM, što je za 887.634,80 KM manje u odnosu na procijenjeni iznos po analizi TI-ja BiH za oglašavanje u medijima.

Deset promatranih stranaka je kao troškove organizacije predizbornih skupova prijavilo ukupno 791.111 KM. Podaci TI-ja BiH pokazuju da je tih 10 stranaka organiziralo ukupno 327 predizbornih skupova.

Prema ovoj evidenciji, stranke su u prosjeku trošile oko 2419 KM po skupu, što je suviše mali iznos, kada se usporedi s činjenicom da se na skupovima služe jelo i piće, da podrazumijevaju troškove prijevoza ljudi iz drugih gradova, zakupa dvorane i prostora te da vrlo često na njima okupljene građane zabavljaju estradni umjetnici, stoji u informaciji TI-ja.

Ukupni rezultati monitoringa izborne kampanje će biti objavljeni na kraju ovoga mjeseca s pregledom svih troškova po strankama prenosi bljesak.info.

Podsjetimo kako je SIP krajem godine objavio informacije o troškovima predizborne kampanje. Po tim informacijama sve stranke i neovisni kandidati na izbore su potrošili 8,6 milijuna KM. Po ovim podacima samo je jedna politička stranka prekoračila limit propisan u članu 15.10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Najviše se izdvajalo za troškove tiskanja predizbornih oglasa, proglasa, priopćenja i sl. u javnim glasilima na što su sve stranke potrošile ukupno 3.036.364,45 KM, ostale troškove propagande 1.768.524,82 KM. Za troškove tiskanja plakata potrošeno je 1.162.734,38 KM, troškove plakatiranja 1.008.647,78 KM… Nakon objavljivanja ovih rezultata svima je bilo jasno kako su stranke u dokumentima koje su poslale SIP-u umanjile troškove, što će biti potvrđeno nakon objavljivanja izvješća Transparency Internationala.

Izvor