Dejan Marjanović velika nada bh. šaha

Simultanka u Vitezu

Devetnaestogodišnji šahista Dejan Marjanović iz Viteza ostvario je mnogobrojne uspjehe na natjecanjima širom svijeta. Bio je višestruki kadetski i juniorski prvak Bosne i Hercegovine, srebrni u superfinalu prvenstva Europe u ubrzanom šahu, prvak Balkana do 16 godina za 2011. godinu, juniorski prvak BiH za 2015. godinu., ekipni seniorski prvak BiH sa Šahovskim klubom „Bosna“ za 2015. godinu.

Velik uspjeh u njegovoj šahovskoj karijeri je ulazak u seniorsku reprezentaciju BiH i odlazak na prošlogodišnju Olimpijadu u Tromsu (Norveška).

Kako nam je rekao, šahom se počeo baviti u četvrtoj godini života, a prvo natjecanje je došlo u devetoj godini. Od tada je njegova ljubav za ovim sportom iz dana u dan sve jača.

Uz matični klub iz Viteza, Dejan je član i Šahovskog kluba ”Inzio-Tušanj”, Šahovskog kluba ”Derventa” te član deseterostrukog seniorskog prvaka BiH i četverostrukog Europskog prvaka Šahovskog kluba ”Bosna” iz Sarajeva.

Dejan je od starije generacije mnogo proučavao Fischera, Botvinika, Smislova i Talja, ali najveći uzor su mi bili Karpov i Kasparov, a od mlađe generacije aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen.

Titulu Fide majstora osvojio je 2013. godine sa 17 godina, a trenutno je 19. na seniorskoj rejting listi Bosne i Hercegovine s rejtingom 2371 te jedni igrač sa spomenutom titulom i najvećim rejtingom u Srednjobosanskoj županiji.

“Cilj mi je postati, odnosno uzeti titulu Internacionalnog majstora te prijeći 2400 rejting poena i ući u top 10 igrača Bosne i Hercegovine”, dodao je Dejan.

Iako javnost u Bosni i Hercegovini ima određene predrasude prema šahu, Dejan ističe kako se on ne razlikuje puno od drugih poslova, te nam je objasnio na koji način on vrši pripreme pred natjecanja:

“Šah je veoma zahtjevan sport. Osim svakodnevnog rada po 5 – 6 sati, bitna je i fizička sprema pa tako u slobodno vrijeme igram nogomet i tenis. Za veći uspjeh potrebna je stručna literatura, baza podataka, informatička oprema i stručna pomoć profesionalnog trenera koja zahtjeva znatna financijska sredstva.”

U Bosni i Hercegovini je odavno postala praksa da državne institucije ne pomažu sportske talente, no s Dejanom je to potpuno druga priča. Iako najveću potporu ima od svojih roditelja, Dejanu u znatnoj mjeri pomaže i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjobosanske županije te Šahovski klub “Bosna”.

Šah u rodnom gradu Vitezu?

“Šah je u Vitezu, za razliku od drugih gradova naše sredine, vrlo dobro razvijen. Svijetli primjer je i prošlogodišnja simultanka koju sam odigrao u Osnovnoj školi ”Vitez” na 62 table s učenicima Osnovne škole.”

Nešto za kraj?

“Volio bi da se moji mladi sugrađani aktiviraju, bave sportom, glumom, plesom, pjevanjem…, samo neka budu aktivni. I nemojte odustajati na prvoj prepreci na koju naiđete. Svaki predan rad se isplati.”