Defileom na crvenom tepihu i prigodnom svečanošću otvoren 19. Sarajevo Film Festival

Pozdravnim govorima u Narodnom pozorištu te projekcijom filma “Epizoda u životu berača željeza”, redatelja i scenariste Danisa Tanovića, u petak navečer (16. kolovoza) dignuta je zavjesa 19. izdanja najveće regionalne filmske smotre – Sarajevo Film Festivala.

Ove će godine sarajevski festival sedme umjetnosti publici ponuditi 214 ostvarenja u 11 festivalskih programa.

Na svečanosti u dvorani Narodnog pozorišta okupile su se brojne istaknute osobe iz javnog, političkog i kulturnog života BiH te mnogi filmski stvaratelji koje su prigodnim govorima pozdravili direktor SFF-a Mirsad Purivatra, redatelj i dobitnik počasnog Srca Sarajeva Bela Tarr, izbornica Natjecateljskog programa Elma Tataragić, te petočlani žiri Natjecateljskog programa predvođen predsjednikom Danisom Tanovićem.

Pozdravljajući prisutne, Bela Tarr je istaknuo da je u Sarajevo došao proslaviti film, naglasivši da svi filmski stvaratelji imaju dostojanstvo koje treba štititi.

– To je ekskluzivnost filmskih stvaratelja. Zajedno smo na istom brodu – kazao je on.

Elma Tataragić je najavila da će u okviru Natjecateljskog programa u svim segmentima publika imati priliku pogledati 50 naslova, te da taj presjek donosi najbolja ostvarenja iz regije, otvarajući nove vizure, talente i pristupe filmu danas.

– Od devet filmova u okviru Natjecateljskog programa igranog filma šest je debitantskih ostvarenja. Selekcija je raznovrsna i otvara pitanje – da li film predstavlja stvarnost ili je dio nje – istaknula je ona, dodavši da će ovaj program biti otvoren filmom “Obrana i zaštita” reditelja Bobe Jelčića.

Predstavljajući ukratko film “Epizoda u životu berača željeza”, Danis Tanović je ocijenio da je riječ o “nekom čudnom projektu koji je postao čudestan”. Zahvalio je svim članovima ekipe filma koji su sada već kao obitelj.

– Nisam siguran da filmovi mijenjaju svijet, ali ovaj je promijenio Nazifov i Senadin, glavnih protagonista filma – kazao je on.

Svečanosti u Narodnom pozorištu prethodila je ceremonija na crvenom tepihu kojim su prošli mnogi stvaratelji iz svijeta filma, te druge javne osobe iz kulturnog, političkog i društvenog života grada i BiH.

Najveću pažnju publike – građana Sarajeva i turista koji su u potpunosti ispunili trg izazvao je prolazak ekipe filma “Epizoda u životu berača željeza”, predvođene glavnim akterima Nazifom Mujićem i Senadom Alimanović, te Danisom Tanovićem. Ispraćeni su višeminutnim pljeskom.

U subotu je započeo cjelodnevni filmski program 19. SFF-a, obogaćen brojnim pratećim sadržajima i događajima, prvenstveno glazbenog karaktera.