Dario Kordić na grobu roditelja

Nakon što je u nedjelju u župnoj crkvi sv. Ante i na Gradskom stadionu u Busovači gdje ga je dočekalo i burno pozdravilo više tisuća sugrađana, prijatelja, suboraca… iz Busovače, srednje Bosne ali i iz cijele BiH i iz Republike Hrvatske, Dario Kordić je u ponedjeljak pohodio groblje „Carica“ gdje su mu pokopani otac Pero i Majka Rozika.

Silna želja dočekati sina na slobodi nije im se ispunila, jer duševna patnja, bolest, pozne godine…, bile su jače i otac Pero, Veterinar, skupa s Darijom i suosnivač HDZ-a u Busovači i u srednjoj Bosni, umro je 26. veljače, a majka Rozika, liječnica, tri mjeseca kasnije, 29. svibnja prošle godine. Dariju, tada na izdržavanju haške kazne u austrijskom zatvoru, nije dopušten dolazak u Busovaču i ispraćaj bar jednog roditelja na vječno počivalište.

U ponedjeljak, skupa sa suprugom Venerom, sestrom Davorkom i bratom Davorom posjetili su grobove roditelja Pere i Rozike, upalili svijeće, položili cvijeće i skrušeno se molili za njihove duše. S njima na groblju „Carica“ bili su i rodbina i bliski prijatelji, a svi su oni upalili svijeću i uz spomen-križ podignut uz grobaljsku kapelicu u znak sjećanja i poštovanja poginulim braniteljima Busovače.

Dario se poklonio i sjenama trojice poginulih branitelja Brnada, oca Ivice (1952.) i sinova Daarija (1972.) i Valerija (1974.), koji, na neki način i simboliziraju hrvtske obitelji i hrvatsku žrtvu u obrani rodne grude.

Na grobu roditelja Dario nije moga zaustaviti suze, a tom prilikom je i poslao „poruku“ ocu Peri i majci Roziki: „Cijeli život ste bili sa mnom i uz mene, „osjećao“ sam vas i u zagrebačkoj zračnoj luci nakon što sam stao na sveto hrvatsko tlo. Osjećao sam da ste bili sa mnom i jučer u župnoj crkvi našeg nebeskog zaštitnika, sv. Ante a i na Gradskom stadionu gdje su mi prijatelji priredili doček. Iz vaše ljubavi, iz žrtve poginulih branitelja, iz vaše patnje i muka i patnje i muka roditelja čiji najmiliji dadoše svoje živote u obrani svojih i naših ognjišta, crpio sam neiscrpnu snagu i uz snagu koju mi je davao Svevišnji, sve sam izdržao. Hvala vam moj dragi oče i moja draga majko, hvala vam moji dragi suborci, u miru počivajte na groblju u Busovači koju ste zdušno, hrabro i svim srcem branili i obranili“.

Ponedjeljak poslije podne i večer Dario je posvetio prijateljima, zajedno će na otvorenom navijati za „Vatrene“, a u utorak je išao u marijansko svetište u Međugorje i u posjetu prijateljima u Hercegovinu, te u Podmilačje.

Zvonimir Čilić