Dario Čerkez trinaest puta uzastopno državni prvak

Kada smo prije nešto više od pet godina pravili priču za Vitez.info o Vitežaninu, tridesettrogodišnjem Dariu Čerkezu, osmostrukom uzastopnom prvaku BiH u najjačoj moto-cros klasi MX – OPEN, mislili smo da je taj razgovor i točka na njegovu i iznimno bogatu sportsku karijeru. Naime, iako Dario kraj karijere nije ni spominjao, činilo nam se da se taj kraj nazire, da će Dariovoj sportskoj prići uskoro biti kraj.

Jer, uz tih osam uzastopnih titula državnog prvaka, a više od osam puta i nije mogao biti prvak kada je do tada i održano ukupno samo osam državnih prvenstava., Dario je paralelno pojedinačnoj konkurenciji, osvoji i osam zlatnih medalja u klupskoj konkurenciji sa svojim Moto cros klubom „Vitez“, bio je i državni prvak u ENDURO klasi, dobitnik „Zlatne kacige“ koja se dodjeljuje na državnoj razini natjecatelju koji tri puta zaredom osvoji titulu državnog prvaka… i niz drugih priznanja, nagrada, pohvala. Uz to, 33 godine, obitelj, vrlo skupi sport – kupnja motora, opreme, servisiranja, putovanja…, sam je financirao uz tek poneku minimalni financijsku potporu Kluba ili pak nekog rijetkog sponzora…, mislili smo, kraj karijere je jedina realna opcija.

No, itekako smo se prevarili. Naime, Dario je nastavio voziti, natjecati se, rekli bismo i s još većim žarom. Čak je i broj nastupa povećao te uz moto – cros MX OPEN vozio je i Road – racing klasu 100 (asfaltna staza op.a.). Mijenjao je i motor i umjesto HONDA CR 450 R vozi motor KTM 450 u MX OPEN klasi, te BMW 1000 u Road – racing klasi. Mijenja Dario motore, opremu…, ali ne mijenja naviku osvajanja titula državnog prvaka. I od našeg razgovora prije pet godina kada je imao osam, sada ima 13 uzastopnih titula državnog prvaka i još 3 „Zlatne kacige“. A ovakav niz velikih uspjeha, u bilo kojem sportu u BiH, zaista je teško pronaći, ako ih uopće i ima.

Do kada, pitamo stamenog Daria koji i sada u zimskoj stanci vježba kao da je na početku sportske karijere.

„Prije pet – šest godina isto pitanje mi je postavio otac. Kaže mi, moj Dario zar ti nije dosta, pa valjda si se već dokazao. A ja zakratko šutim, pa mu onda kažem da se ja nikomu ne dokazujem, da je to ljubav, strast, ovisnost, moglo bi se i tako reći, od koje ja ne bježim niti hoću bježati. A moj poštovani otac me samo „blijedo“ u čudu gleda i više ništa ne pita. A ja idem dalje, na kraj karijere ni ne pomišljam. Imam 38 godina (3.10.1978. op.a.), zdrav sam „ko dren“, ne pijem, ne pušim, uredno živim, redovito i maksimalno treniram, sada u zimskoj stanci treniram u dvorani, plivam, trčim i u potpunosti, čak i više od toga, ispunjavam programirani plan zimskih priprema. Prolječe ću dočekati u potpunoj fizičkoj, psihičkoj i tehničkoj spremi, kadar nastaviti s novim pobjedama i novim titulama.

A kako smo već rekli, natjecao se Dario i u Road – racing klasi 1000, vozio je samo 4 od ukupno 6 utrka i osvojio drugo mjesto na državnom prvenstvu. Vozio je i na otvorenom prvenstvu Srbije u moto – crosu i osvojio treće mjesto iako dvije trke uopće nije vozio, te na Istočno – europskom prvenstvu gdje je vozio samo dvije trke i osvojio 12 mjesto. Vozio je Dario i u Hrvatskoj u klasi B – OPEN, u tri utrke, koliko ih je i vozio, bio je pobjednik, ali je od daljeg natjecanja odustao.

„Jednostavno ne mogu stići sve utrke voziti, u pitanju je vrijeme, poklapanje termina, daljina, financije…, a želio bih“, kaže za Vitez.info veliki zaljubljenik u „snažne konje“, u zvuk i huk ispušnih cijevi motora, „ovisnik“ o povišenom adrenalinu, uvijek željan utrka, željan biti dobar, bolji, najbolji…, trinaestostruki uzastopni državni prvak u moto-cros MX – OPEN klasi, Dario Čerkez.

Prethodni članakFantastični trio ‘Rubinstein Klezmer Project’ oduševio u Busovači
Sljedeći članakNa -20 na tržnicu u Vitezu došli samo najhrabriji