Dani ponosa i slave

Obljetnica

Pod geslom „Dani ponosa i slave“, svečanim činom dubokog pijeteta, cvijećem, svijećama i prigodnom molitvom, u petak je u Vitezu počelo obilježavanje dvadesetdruge obljetnice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane.

Uz spomen-obilježje poginulim braniteljima srednje Bosne, podignuto u Križanćevu Selu nadomak Viteza, na mjestu jednog od najvećih stratišta Hrvata BiH u Domovinskom ratu, cvijeće su položili i svijeće upalili predstavnici općinskih struktura vlasti na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća, Tomislavom Bošnjakom-Matićem i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, koje je predvodila Ljubica Garić, predsjednica županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a.

To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH koje je predvodio zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije, brigadni general, Tomo Kolenda.

Hrvatsko vijeće obrane utemeljeno je  8. travnja 1992. godine, a nakon svečanosti u Vitezu u sjedištu Zbornog područja „Vitez“, isti dan to je učinjeno i u Tomislavgradu i Orašju. U ponedjeljak 7. travnja svečanost ovim povodom bit će upriličena  u Sarajevu, dok će centralno obilježavanje biti 8. travnja u Žepću.

Z. Čilić