Dani folklora i tradicijskih umjetnosti Hrvata BiH oduševili Novotravničane

Dani folklora i tradicijskih umjetnosti „Rujanski susreti“ proteklog su vikenda četvrti put organizirani u Novom Travniku. Riječ je o vrlo zanimljivoj manifestaciji koja i na poseban način manifestira i prezentira kulturnu baštinu bosanskohercegovačkih Hrvata. No, ove su godine, uz devet društava iz BiH (KUD Stari hrast 2000 – Novi Travnik, HKD Vrila – Široki Brijeg, KUD Kamešnica-Podhum, općina Livno, HKD Brda -Široki Brijeg, Hrvatsko prosvjetno društvo „Matija Gubec“ – Bakovići, Fojnica, HKUD Sarajlije – Tomislavgrad, IFD župe Potkraj i Turbe – Travnik, KUD Mokro – Široki Brijeg, KUD Izvor – Žabljak, općina Usora), nastupila su i dva društva iz inozemstva (KUD Dika – Slatina, Republika Hrvatska i KUD Balingen – Balingen, Njemačka).

I odmah treba reći da su svi sudionici manifestacije prezentacijom bogate kulturne baštine – nošnjama, glazbom, glazbenim instrumentima, pjesmom, igrom, plesom, razdraganošću… oduševili Novotravničane i njihove goste, najprije na novotravničkim ulicama, na platou ispred zgrade Općine, te na cjelovečernjem programu u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskoga doma.

Posebnu pozornost nošnjom, glazbom, plesom… privlačili su članovi KUD-a Balingen iz Njemačke, za što su u više navrata i na više mjesta nagrađivani burnim pljeskom okupljenih. Večer prije, u okviru Dana folklora i tradicijskih umjetnosti, priređena je izložba slika „Život, običaji i pučka pobožnost Hrvata u BiH“, autora Jasmina Fazlagića i karmelićanina o. Zvonke Martića, iz foto-arhiva samostana – Duhovnog centra Karmel sv. Ilije, Buško jezero – Tomislavgrad te predstavljena knjiga „Vila bana zvala priko Vrana“, autora Vidoslava Vida Bagarića i o. Zvonke Martića.

U nedjelju, također u okviru ove manifestacije, u Botaničkom vrtu novotravničke Udruge Baština, održan je i Sajam tradicijskih zanata i umjetničkih obrta, pa se može reći da su Novotravničani i njihov brojni gosti imali priliku uživati u raznolikosti bogatstva kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine ali i nacionalne baštine koju su im prezentirali gosti iz Hrvatske i Njemačke. Organizator ove manifestacije je KUD Stari hrast 2000 iz Novog Travnika.

VL / HB.org