Na današnji dan prije 3 godine Darija Kordića u Busovači dočekalo nekoliko tisuća ljudi

Na današnji dan, 22. lipnja 2014. godine, u Busovači je na skupu dostojanstvan upriličen doček Dariju Kordiću, bivšem predsjednik HDZ-a BiH i čelniku Herceg- Bosne koji je zbog ratnih zločina nakon dvije trećine odležane 25-godišnje zatvorske kazne 6. lipnja 2014. godine pušten na slobodu došao je u Busovaču.

U rodnoj Busovači je Kordiću upriličen doček koji je počeo misom zahvalnicom, a završio skupom dostojanstva na Nogometnom stadionu. Crkva Sv. Ante u Busovači bila je pretijesna za sve koji su željeli s Kordićem i njegovom obitelji slaviti misu zahvalnicu. Predvodio ju je fra Dominko Batinić, župnik župe Busovača, isti svećenik koji je s Hrvatima Busovače preživljavao najteže dane ratne opstade. „17 godina smo bili vezani duhom. Sada si s nama i fizički“, poručio je fra Dominko Dario Kordiću poželjevši mu dobrodošlicu u rodni grad.

Uslijedio je mimohod ulicama Busovače do Nogometnog stadiona na kojemu je održan skup dostojanstva. Na čelu kolone bivši pripadnici postrojbi HVO-a s ratnim zastavama i znakovljima. Svako Dariovo obraćanje okupljenima počinjalo je sjećanjem na poginule hrvatske branitelje, njihove majke kao i one koji su na oltar domovine položili dijelove tijela. „Bez njihove žrtve ne bi ni nas danas bilo ovdje, ne bi bilo ni ovog veličanstvenog skupa“, poručio je Kordić. I skup dostojanstva počeo je minutom šutnje i sjećanja na poginule branitelje.

Na kraju skupa okupljenima se obratio i sam Kordić koji je sa suprogom i sinom izašao za govornicu. Okupljene je pozvao da kliču Herceg- Bosni, na što mu je mnoštvu uzvratilo kličući „Herceg-Bosna“.

Kordić je pri tome pozvao hrvatske političke stranke da zajedno budu na izborima.

„Zar poslije ovog danas možemo imati dvije, tri ili više lista. Samo jedna zajednička hrvatska lista dolazi u obzir“, poruka je Daria Kordića. Doček je prošao bez i najmanjeg izgreda.

Haaški sud osudio ga je na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine. Najteži zločin koji mu je stavljen na teret bio je pokolj u selu Ahmićima, koji su u presudi generalu Tihomiru Blaškiću ocijenjeni legitimnim vojnim ciljem. U napadu postrojbi HVO-a na ovo selo, koje je bilo ključno za osiguranje cestovne komunikacije između hrvatskih enklava Busovače i Viteza, ubijeno je 116 bošnjačkih civila i vojnika.

Kordić je kaznu izdržavao u Austriji, u što mu je uračunat boravak u haaškom pritvoru od dragovoljne predaje 1997. godine. Pušten je iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

Prethodni članakSadržajan vikend za Ragbi liga klub FIS Vitez
Sljedeći članakRevija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH